Részvénypiaci rali indult a tengerentúlon, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed 1994 óta a legnagyobb kamatemelést jelentette be szerdán este. A jegybankárok a piaci várakozás szerinti 0,75 százalékpontos kamatemelésben állapodtak meg a kétnapos kamatdöntő ülésen, amely 1,5 és 1,75 százalék közötti tartományba emeli az irányadó szövetségi alapok kamatlábát. Egyúttal jelezték, hogy júliusban 50–75 bázispontos emelésre lehet számítani , de utána már kisebb léptékűeket terveznek – az alakulásának függvényében.

Beszédében Jerome Powell Fed-elnök megerősítette, hogy az USA gazdasága alapvetően erős, fundamentális gondok nincsenek, recesszióra nem kell számítani – a gazdaság csak egy kicsit lassul –, és gond nélkül alkalmazkodni fog az amerikai gazdaság a magasabb kamatkörnyezethez.  

A frissített Fed-előrejelzés szerint az irányadó kamat 2023 végére 3,75 százalék körül tetőzik, szemben a jegybankárok által márciusban prognosztizált 2,75-os kamatlábbal. Ám még ez is elmarad egy  hajszállal a határidős piacok által árazott kamatpályától. A magasabb kamatpálya szűkülő likviditással társul.

15 June 2022, Baden-Wuerttemberg, Rottweil: US dollar bills lie on a table in an office. Today, the U.S. Federal Reserve announces the key interest rates. Photo: Silas Stein/dpa (Photo by Silas Stein / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Silas Stein / dpa Picture-Alliance via AFP

A Fed ugyanis passzívan csökkenti a 8900 milliárd dolláros eszközportfóliót, amennyiben nem újítja meg a lejáró értékpapírokat.

Az új Fed-prognózis olyan agresszív kamatemelési ciklust vetít előre, amit a nyolcvanas évek óta nem látott a piac. Ezért egyre kisebb a sansza az úgynevezett puha landolásnak, amelyben a gazdaság eléggé lelassul, hogy kifogja a szelet az infláció vitorláiból, de még nem sodródik tehetetlenül a recesszióba.

Nos, megnövekedett a stagflációs kockázat. És kérdés, hogy miként értékeli a piac a Fed szerepét. Néhány korábbi „fedes” szakértő szerint a jegybank azt kockáztatta, hogy nagyobb piaci volatilitást vált ki a magasabb kamatpályára való meglepő elmozdulás után. 
Kérdéses, hogy a Fed még ura-e a helyzetnek, vagy a jegybankárok is pánikba estek? – tette fel a kérdést Vincent Reinhart, a Dreyfus és Mellon vezető közgazdásza, hozzátéve: rendkívül nehéz lesz kézben tartani a narratívát 75 bázispontos emelés után. Míg Ellen Meade, aki tavaly augusztusban vonult vissza a Fedtől vezető politikai tanácsadóként, úgy fogalmazott:

ha Powell egy meglepő héjavillantással felrobbantotta a gondosan kidolgozott terveket, akkor hihetünk abban, hogy képes a pályán maradni.

Ugyanakkor Priya Misra, a TD Securities kamatstratégiai vezetője arra figyelmeztetett: míg az infláció nem csökken, addig rázós úton halad az amerikai gazdaság, és a piacoknak tág volatilitással kell szembesülniük.Azért az sem véletlen, hogy Yiming Ma, a Columbia Egyetem pénzügyi adjunktusa a Fed-döntés másnapján azt tanácsolta a Wall Street Journal személyes pénzügyek rovatában, hogy a szabad pénzeszközök legjobb befektetése most a hitelek előtörlesztése, mert az emelkedő kamatok nyomán az előttünk álló másfél évben jelentősen növekedni fognak a törlesztőrészletek.

A Freddie Mac szerint a 30 éves fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamatlába a június 10-i héten 5,23 százalék volt. De sok hitelintézet 6 százalékos kamatot jegyzett, miközben az év elején még 3 százalék körül mozgott a kamatláb. Fél év alatt megduplázódott a jelzáloghitelek kamata, s a monetáris ciklus még felszálló ágban van.

Az S&P 500 1,46, a Dow Jones 1, míg a NASDAQ Composite 2,5 százalékot emelkedett a tegnapi kereskedés során. Ázsia vegyesen mozgott, az európai határidők iránykeresésre utaltak csütörtök reggel. Az amerikai piacokat vélhetően Powell azon kommentje nyugtathatta meg, hogy bár a következő kamatülésen lehet még egy hasonló nagy kamatemelés, ám ezt követően már nem valószínű hasonlóan héjalépés – mondta Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője.