Sokáig nem volt kérdés, hogy a svájci jegybank elsődleges küzdelme a folyamatosan erősödő hazai devizával szemben zajlik és úgy tűnt, hogy az ultralaza monetáris politikában nem várható jelentős változás. A világ legalacsonyabb kamatszinttel operáló jegybankja azonban némi meglepetésre múlt hét végén utalásokat tett arra, hogy a magas az alpesi ország számára is rejt veszélyeket és ezért nem zárták ki, hogy monetáris eszközöket is bevetnek majd az infláció mérséklésére.

Ugyan ennek időzítése várhatóan minden fejlett piaci jegybank közül a legutolsóként történhet meg, de így is váratlanul érte a befektetőket a szóbeli iránymutatás, hiszen az infláció közel sem ért még el olyan szélsőséges értékeket, mint azon országokban, ahol már elindult a szigorítás. A svájci áremelkedés üteme májusban 2,9 százalékra ugrott, ami ugyan meghaladja a célul kitűzött 0 – 2 százalék közötti sávot, de jelentősen elmarad az államaitól, vagy éppen az Egyesült Államok inflációs mutatójától.

Stressed,Business,Man,Crypto,Trader,Broker,Investor,Analyzing,Stock,Exchange
Az erős gazdasági mutatók és a magasabb infláció lehetőséget adna az ultralaza monetáris politika elengedésére.
Fotó: Shutterstock

Érdekesség, hogy Svájcban a hazai termékekre vonatkozó infláció mindössze 1,5 százalék és csupán az importált termékek inflációja az, ami felfelé húzza a mutatót, hiszen ezen termékek áremelkedése 7,4 százalékot ért el. Tény, hogy az erős gazdasági mutatók és a magasabb infláció lehetőséget adna az ultralaza monetáris politika elengedésére, de az is biztos, hogy ez azért nem a következő néhány hónap valamelyikében történik majd meg. Sőt az is valószínűsíthető, hogy a jelenleg mínusz 0,75 százalékos alapkamatot fenntartó jegybanki döntéshozók rövid távon még nem szabadulhatnak meg a negatív kamatok terhétől.

Az ugyanis továbbra is fontos szempont lehet, hogy a deviza túlzott erősödését nem nézik jó szemmel a monetáris politika meghatározói, márpedig a svájci frank már csak erre az apró jelzésre is újra erősödni kezdett.

Az aktuális EUR/CHF technikai képet figyelve, éppen egy fontos ereszkedő trendcsatorna felső száránál érkezett a fordulat az árfolyam emelkedésében, ami jó eséllyel mutathatja meg a következő hetekre a devizapár irányát. Vagyis rövid távon várható az euró csökkenése a frankkal szemben, ahol is az első meghatározó alátámasztási szint az 1,0225-ös érték lehet majd.