Az Opus Global bevételei az első negyedévben az előző év azonos időszakához mérten csoportszinten 114 százalékkal, 97,5 milliárd forintra nőttek, míg működési költségei ettől elmaradó mértékben, 103 százalékkal, 94,6 milliárd forintra emelkedtek – közölte a társaság szerdán, tőzsdezárás után.

Ennek ellenére a cégcsoport nettó eredménye a tavalyi 8,2 milliárd forintos nyereségből 208 millió forintos veszteségbe fordult, holott üzemi eredménye éppen ellentétes irányba a tavalyi mínusz 860 millió forintról, 2,9 milliárd forintos pluszba váltott. EBITDA-ágon kedvező folyamatról számolt be a cég, hiszen 2,8 milliárd forintról 12,8 milliárd forintra nőtt az eredmény ezen a soron. Az egy részvényre jutó nettó eredmény a tavalyi 12,3 forintról mínusz 2,8 forintra esett vissza.

Az üzemi eredményt egyébként közel 10 milliárd forinttal rontotta az időszakra elkönyvelt értékcsökkenés, melynek közel 60 százaléka az energetikai szegmenst érintette, míg 1,9 milliárd forint az építőipari-üzletágnál merült fel a leányvállalatok apportja kapcsán.

A nettó veszteséget tovább növelte, hogy a vállalat csaknem 870 millió forint pénzügyi veszteséget számolt el. Ezzel együtt az adózás előtti nyereség még mind közel 2,1 milliárd forint volt, amiből ezek szerint 2,3 milliárd forint adót fizetett az Opus. 

A konszern menedzsmentje kiemelkedőnek tekinti az idei tényadatokat, figyelembe véve az időszakra jellemző negatív hatásokat, mint a gazdasági környezetet érintő ukrán-orosz háború okozta bizonytalanságot és a rendkívül magas szintű alapanyag- és energiaárakat.

A társaság részvényeinek árfolyama év eleje óta nagyjából 15 százalékkal, 176 forintra csökkent a szerdai zárásig, némileg felülteljesítve a BUX-indexet.