Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a PKN Orlen felvásárolja versenytársát, a Lotos-t– jelentette be hétfőn a lengyel olajipari vállalat. A Lotos részvényesei minden papírjukért 1,075 PKN törzsrészvényt kapnak majd.

Az uniós zöld jelzés pozitív hír a Mol számára is, amely januárban egyezett meg a PKN-nel 417 lengyelországi benzinkút átvételéről. A tranzakció előfeltétele ugyanakkor a PKN-Lotos akvizíció uniós jóváhagyása volt, ami a mai döntéssel teljesült is.

Krakow/poland,June,26,,2019,Orlen,Fuel,And,Gas,Station.pkn,Orlen
Fotó: Shutterstock

Az eszközöktől éppen a most jóváhagyott fúzió érdekében, versenyjogi megfontolásokból kellett megválnia a lengyel társaságnak. A magyar olajvállalat 610 millió dollárt fizet az országos lefedettségű lengyel kúthálózatért, amivel a harmadik legnagyobb szereplővé lép elő a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piacon. A megállapodás értelmében eszközcserére is sor kerül, a Mol 144 magyarországi és 41 szlovákiai töltőállomást ad el 259 millió dollárért a PKN Orlennek.

A két lengyel energiaipari cég egyesülésére még a PKN és a Lotos részvényeseinek is rá kell bólintaniuk, ezzel azonban a tulajdonosi szerkezet alapján várhatóan nem lesz probléma. A Lotos részvényesei egy hónap múlva, a július 20-ra összehívott rendkívüli közgyűlésen szavazhatnak a felvásárlásról.

A PKN vezetése azzal számol, hogy az akvizíció várhatóan júliusban vagy augusztusban lezárul.

A PKN részvényei délután három óráig másfél százalékkal ereszkedtek, a Lotos kurzusa 0,9 százalékos mínusznál jár. A Mol piacán is az eladók dominálnak, a magyar cég árfolyama fél százalékkal csökken.