Az infokommunikációs cég menedzsmentje frissített stratégiájában 2025-re 14 milliárd forint árbevételt, és 3 milliárd forint EBITDA-t szeretne elérni, javuló 21 százalékos EBITDA – marzs mellett.

2021.05.17. Gloster Infokommunikációs Nyrt.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az Equilor elemzése szerint a célok ambiciózusak, de reálisak lehetnek. A befektetési cég a felvásárlások sikeres folytatásával számol, az erre szánt célra szánt 4 milliárd forint értékben. Megállapítják, hogy a Gloster szervezetébe jól integrálható társaságok köre széles, és a menedzsment nagy érdeklődést is tapasztal. Hangsúlyozzák, a Gloster elérheti céljait, ha magas hozzáadott értékű, az ügyfelek által keresett megoldásokat nyújtó, nemzetközileg is versenyképes cégeket sikerül bevonniuk.


A 2025-ig tartó tervezési időszakon túl a működés konszolidációjával, és a bevételnövekedés ütemének lassulásával számolnak. A kompetenciák kiteljesedése, az egyre komplexebb fejlesztési feladatok elvégzésének képessége, és az informatikai megoldások iránti egyre nagyobb piaci kereslet miatt várakozásaik szerint a Gloster évről-évre javuló EBITDA- és EBIT marzsokkal hosszú távon közelíteni fogja a nemzetközi informatikai vállalatok jövedelmezőségét. Ugyanakkor a értékelésekor figyelembe kell venni az értékpapír alacsony likviditását: a vállalat értékelése során, célárunk megállapításakor a hasonló tőzsdei forgalmú vállalatoknál jellemző 15 százalékos illikviditási diszkonttal számoltak, 12 hónapos időtávra 1396 forintos célárat adtak a papírokra.

Sághy Balázs senior elemző a következő fő kockázatokat emeli ki: a megrendelések teljesítésének lehetnek külső akadályai, mint például a beszállítók szolgáltatásainak minőségromlása vagy a használt hardverek ellátásának megszakadása, illetve belső akadályai, mint például a megfelelő szakemberek felvételének és megtartásának nehézségei. Egyfajta kockázatot jelent a tulajdonos-elnök Szekeres Viktor kulcsszerepe is a társaság stratégiájának megvalósítása szempontjából. Általános piaci- és országkockázatoknak is ki van téve a társaság: például a tendereztetések során a versenytársak esetleges piactorzító magatartása kiszoríthatja a társaságot. Az utóbbi esélyét csökkenti a széles ügyfélkör és célcsoport, valamint a Gloster azon gyakorlata, hogy partnerekkel közösen pályázik meg nagyobb megrendeléseket.

A Gloster törekszik az ügyfelek szektorális diverzifikációjára is, de a nemzetközi szoftverfejlesztés üzletág megrendelői közt jelenleg túlsúlyban vannak az autóipari megrendelők: az autóipar helyzetének alakulása kihatással van a megrendelésekre.

A részvényesek szempontjából kockázat a Gloster értékpapírok alacsony likviditása, és a kisrészvényesek érdekérvényesítési képességet erősen korlátozó, alacsony közkézhányad melletti tulajdonosi struktúra is.

A növekedésre épülő stratégiában kulcsfontosságú a tőkepiaci jelentét és a részvényesi érték növelése. Ennek egyik módja a Gloster részvény tőzsdei likviditásának növelése, amit a BÉT-en legalább Standard, de ideálisan Prémium kategóriájába kerüléssel, a közkézhányad növelésével, és a vállalat méretének további bővítésével tudják elérni. A hitelköltségek minimalizálása érdekében cél továbbá a legalább B+ hitelminősítői besorolás elérése is.