BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felpörgeti autógyártását a Rimac

Ha elérik az egymilliárd eurós éves forgalmat, megjelennek a tőzsdén is – ígéri Mate Rimac alapító-vezérigazgató.

Félmilliárd euróval tőkésítették fel a luxus sportautókat gyártó horvát vállalkozást, a Rimac csoportot, amelynek becsült piaci értéke ezzel meghaladta a kétmilliárd eurót. A Reuters értesülései szerint ebben a körben részt vett a Vision Fund innovációs alapokat kezelő japán SoftBank, a Goldman Sachs befektetési bankház, valamint az eddigi tulajdonosok közül a Volkswagen-konszernhez tartozó Porsche, amely eddig 45 százalékban volt tulajdonos a Rimac csoportban.

Rimac Nevera
Fotó: Rimac

A nagy teljesítményű, limitált darabszámban készülő és pokoli drágán kínált elektromos hajtású Rimac sportkocsik, valamint a más autógyártók számára szállított akkumulátorok és hajtáslánc-komponensek értékesítéséből származó éves bevétel még nem éri el a félmilliárd eurót. 

A tőkebevonás célja a gyártás felpörgetése, olyannyira, hogy megduplázhassák kapacitásaikat, s így teljesíteni tudják a tőzsdére lépés feltételeként maguk elé tűzött egymilliárd eurós forgalmat – jelentette be az alapító-vezérigazgató, Mate Rimac, aki az elsődleges tőzsdei bevezetés (IPO) időpontjára utalást sem tett, tekintettel a bizonytalan világgazdasági helyzetre. Annyit elárult, hogy félúton járnak ehhez.

A Rimac csoporthoz tartozik a Nevera elektromos sporautókat és a Bugatti Chiront gyártó Rimac-Bugatti vegyesvállalat, valamint a külön cégbe szervezett alkatrészgyártás. Utóbbi az évi százezer akkumulátoros kapacitás kiépítéséhez kap most forrást, ezt 2024-2026 között kell elérniük. 

1238735196 LONDON, ENGLAND - FEBRUARY 24:  Mate Rimac, winner of the Hypercar Of The Year award and the Pioneer of the Year award for Mate Rimac, attends the GQ Car Awards 2022 in association with Michelin at The Berkeley Hotel on February 24, 2022 in London, England.  (Photo by David M. Benett/Dave Benett/Getty Images)
Mate Rimac, cégalapító-vezérigazgató a Hypercar of the Year díjjal, amit cége a Neverával nyert el Fotó: David M. Benett/Dave Benett / Getty Images

A pénzből finanszírozzák új üzemük megépítését, amelyek helyszíne még nem dőlt el, de a magasan képzett munkaerő és a felvevőpiac miatt Olaszország kézenfekvő megoldásnak látszik. A Rimac csoportnál jelenleg ezerötszázan dolgoznak, a létszámot az idén hétszáz fővel tervezik emelni.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.