Ahogy azt megírtuk, a Magyar Nemzeti Bank a korábban meghirdetett és alkalmazott gyakorlattal és a várakozásokkal is ellentétben 50 bázisponttal, 7,25 százalékosra emelte az egyhetes betétre meghirdetett kamatát csütörtök reggel. Az euró az MNB-döntést követően a 394,65–395,30 forintos sávban mozgott szemben a reggeli 397,50 forinttal. A forint szerdán megindult, több mint 1 százalékos korrekciója azonban, úgy tűnik, nem tartott sokáig, az euróért délután egy órakor megint több mint 399 forintot kértek a bankközi devizapiacon, azaz 0,4 százalékkal többet, mint előző este.

A forint egyébként a régiós feltörekvő devizákkal együtt mozdult csütörtökön is, de az MNB közbelépésének hatására a lengyel zlotynál jóval kisebb mértékben gyengült. Az zloty reggel óta több mint 1 százalékot gyengült az euróval szemben. A régiós devizák gyengülése egybeesik az amerikai dollár erősödésével, amelyet a Fed tegnap bejelentett, történelmi léptékű kamatemelése után várható volt.

Powell: a Fed tovább emeli a kamatait, hogy leküzdje az inflációt

Az amerikai jegybank 1994 óta a legnagyobb kamatemelését hajtotta végre szerdán, 1-5-1,75 százalékra módosítva az irányadó ráta sávját. A 75 bázispontos lépés okairól és a kilátásokról Jerome Powell, a Fed elnöke sajtótájékoztatón számolt be.