Nőtt az eladói nyomás az európai befektetési alapokon, az áprilisi hat milliárd után májusban csaknem 30 milliárd euró áramlott ki a szektorból a Refinitiv Lipper adatai szerint. 

A továbbra is meglehetősen volatilis és bizonytalan piaci környezetben nem feltétlenül a biztonságos, sokkal inkább a kiegyensúlyozott, diverzifikált eszközöket keresik a befektetők. 

Ezt jelzi, hogy a menekülőeszköznek is tekintett – magas likviditás mellett alacsony hozamokat kínáló –  pénzpiaci alapokból újabb 6,5 milliárd eurót váltottak vissza, miközben a többféle eszköztípusból építkező vegyes alapok 2,7 milliárdos tőkebeáramlást regisztráltak, a nagyobb kategóriák közül egyedüliként.

Male bank manager with torony tower made of blocks and coins at table in office. Concept of planning, risk rizikó and strategy in business kötvény részvény
Fotó: Shutterstock

Friss tőke ezen kívül csupán a jóval szerényebb méretű ingatlanalapokba érkezett, összesen 2,2 milliárd euró. Az árupiaci termékekből mintegy százmillió eurónyit, alternatív alapjaikból pedig 2,5 milliárd eurót váltottak vissza, leginkább azonban a részvény- és a kötvényalapoktól szabadultak a befektetők. A részvényalapokból 11,2 milliárd euró áramlott ki, a rég nem látott magaslatokra hágó mellett egyre kevésbé vonzó kötvényalapokból pedig ennél is több pénz, közel 13 milliárd euró távozott.

A pénzmozgásokat közelebbről vizsgálva látszik, hogy a globálisan diverzifikált osztalékfizető részvények a nagy piaci hullámzások mellett egyre népszerűbbek, ezekbe az alapokba 2,4 milliárd euró tőke érkezett májusban, a feltörekvő piaci, illetve a pénzügyi szektort képviselő részvényekből viszont milliárdos tételben menekült a tőke.

A kötvényeszközök közül főként az amerikaiak mozgatták meg a befektetők fantáziáját, a vállalati és a kormányzati papírokból is mintegy négy-négy milliárd eurónyit táraztak be. A pénzpiacokon is az Egyesült Államoknak áll a zászló, a befektetők legalábbis jelentős tételben fogadtak a dollár további erősödésére, vélhetően a Fed szigorúbb monetáris politikai lépéseit szem előtt tartva. Az amerikai pénzpiaci alapok minden más kategóriát lekörözve 12,6 milliárd eurót szívtak fel, míg az angol font alapú pénzpiaci termékek a hónap legnagyobb veszteseként 16,4 milliárdos kiáramlással zárták. Magyar szemszögből érdekes, hogy a pénzpiaci szegmensben a második legtöbb forrás a forintban jegyzett alapokba érkezett, igaz, a 20 millió eurós összeg európai szinten nem nevezhető jelentősnek. 

Az év első öt hónapja alapján a vegyes alapok az idei év slágertermékei, melyekből 40 milliárd eurót értékesítettek, miközben a teljes európai alapkezelői szektor közel 125 milliárd eurós forráskivonást szenvedett el, főként a befektetők pénz- és kötvénypiacról való kivonulásának betudhatóan. A kategória vonzerejét éppen a (vélt) kiegyensúlyozottsága adja, a befektetők ugyanis arra számíthatnak, hogy vegyes portfólióikkal a múlthoz hasonlóan most is átvészelhetik a zord piaci körülményeket.

A mostani helyzet azonban alapvetően más. A korábbi, csökkenő hozamkörnyezetben a portfóliók kötvényes része az árfolyam emelkedésén keresztül támogatni tudta az alapkezelőket a részvénypiac gyengélkedése esetén is, a jelenlegi emelkedő kamatkörnyezetben azonban maguk is alulteljesítővé válnak, így már nem képesek ellensúlyozni a negatív részvényhozamokat. Emiatt számos befektetőt kellemetlen meglepetés érhet a jövőben – figyelmeztetnek a Refinitiv szakértői.