Az Ant Group nem tervezi részvényei tőzsdei bevezetését - reagált csütörtökön a kínai fintech-cég Wechat-fiókján a nemzetközi sajtóban megjelent hírekre, melyek szerint a kínai politikai vezetés zöld utat adott a sanghaji és hongkongi parkettre lépésre. "A szabályozó hatóságok útmutatása alapján arra összpontosítunk, hogy folyamatosan haladjunk előre a korrekciós munkával” – tették hozzá.

1234395979 A sculpture by artist Chen Wenling, left, and an Ant Group Co. mascot at the company's headquarters in Hangzhou, China, on Monday, Aug. 2, 2021. Alibaba Group Holding Ltd., which holds a 33% stake in Ant, is scheduled to report first-quarter results on Aug. 3. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Qilai Shen / Bloomberg via Getty Images

Mint ismert, a kínai hatóságok 2020 októberében állították le a 30 százalék erejéig az Alibaba online kiskereskedelmi társaság tulajdonában álló vállalat tőzsdei bevezetését, miután a mindkét céget alapító Jack Ma Sanghajban a kínai pénzügyi felügyeletet az innováció elfojtásával vádolta meg.

A tőzsdei bevezetés elgáncsolásával megkezdődött a hatalmas kínai technológiai szektor megfékezésére irányuló szabályozási szigorítás, ezért most a nyilvános részvénykibocsátás (IPO) engedélyezése az enyhülés egyértelmű jele lenne.

Az Alibaba amerikai tőzsdén jegyzett részvényei a cáfolatra 1 százalékkal gyengültek, miután korábban a pozitív hírre 7 százalékkal emelkedtek.

A kínai kormánynak szüksége van valamire, ami ösztönzi a gazdasági növekedést, és a technológiai szektorra vonatkozó szabályozási politikában is kedvezőbb széljárást jelez

– mondta Dickie Wong, a hongkongi Kingston Securities ügyvezető igazgatója.

A kínai technológiai és e-kereskedelmi cégek amerikai tőzsdén jegyzett részvényei a fordulatot érzékelve a héten már eddig is erősödtek.