Sikeres devizakötvény-kibocsátást hajtott végre Magyarország, jelentette be Facebook-üzenetben Varga Mihály pénzügyminiszter. Mint mondta, a nemzetközi befektetők részéről kétszeres kereslet jelentkezett az euróban és dollárban denominált kötvényekre. A kibocsátás eredményeként 3 milliárd dollárt és 750 millió euró nemzetközi forrást vont be Magyarország.

Varga Mihály pénzügyminiszter államkötvény devizakötvény
Fotó: Varga Mihály, Facebook

Varga szerint az eredményes kibocsátás annak a jele, hogy Magyarország képes önállóan finanszírozni magát még a bizonytalan környezetben is. A bevont forrást az ország stabilitásának megőrzésére használják, emellett előtörlesztésekre és a pénzügyi tartalék növelésére. A bevont forrás nem érinti a költségvetési hiányt. 

Frissítés: 

A miniszter bejelentése után további részleteket közölt az Államadósság Kezelő Központ. E szerint az 1,75 milliárd dollár összegű, 7 éves futamidejű 5,25 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 5,46 százalék, az 1,25 milliárd dollár összegű, 12 éves futamidejű évi 5,5 százalékos kuponnal rendelkező sorozat hozama 5,829 százalék. Az ÁKK egy 750 millió euró összegű, 9 éves futamidejű 4,25 százalékos fix kamatot fizető sorozatot is kibocsátott, melynek hozama 4,503  százalék lett.

A befolyó összeget az ÁKK Zrt. általános finanszírozási célokra és részben a jelenleg zajló, 2022. június 7-én meghirdetett, 2023-ban és 2024-ben lejáró USD kötvényekre vonatkozó visszavásárlási tender elszámolására fogja felhasználni. Korábbi cikkünk itt olvasható a devizakötvény kibocsátási keret megemeléséről és az erre adott elemzői reakciókról.