A hónap elején pattan ki, hogy a Merck gyógyszergyár előrehaladott tárgyalásokat folytat a rákkutatásban élenjáró Seagen biotech cég felvásárlásáról. Akkor a The Wall Street Journal úgy értesült, hogy heteken belül megállapodhatnak. 

Most már látszik, hogy július végéig nem hozzák tető alá a 40 milliárd dollárosra becsült felvásárlást.

Companies Working On Covid-19 Medication
Fotó: Jakub Porzycki

A késedelem egyik oka, hogy a hónap végégre készül el egy hatástanulmány a Padcev-terápiáról, amely döntően befolyásolja a Seagen értékelését. A Padcev már engedéllyel rendelkezik olyan hólyagrákos betegek kezelésére, akiknél egy korábbi terápia hatástalan volt. 

A Padcev hólyagrák-terápiájának eladásai évente több milliárd dollárt is elérhetnek, ha a vizsgálati eredmények pozitívak, s a szabályozók jóváhagyják a felhasználást– vélik az elemzők. 

A Padcev ellensúlyozhatná azt az előre kalkulálható bevételkiesést, ami abból adódik, hogy a Merck értékesítésének 40 százalékát  Keytruda immunterápia szabadalmi oltalma az évtized végén lejár.  

Emellett még a nyáron várható döntés egy választott bírósági ügyben, amelynek kedvező kimenetele esetén a Seagen jelentős jogdíjakat és mérföldkő-kifizetéseket kaphat korábbi parnerétő, a Daiichi Sankyo japán gyógyszergyártótól.

A Merck július 28-án teszi közzé második negyedéves pénzügyi jelentését.

A Seagen részvényei pénteken 178,17 dolláron zártak, de a felvásárlási ár a 200 dollárt is meghaladhatja részvényenként.