Az ExxonMobil egyike a világ hat energiaóriásának, árbevétel szempontjából köztük is a legnagyobb. A cég piaci kapitalizációja 408 milliárd dollár, több mint 63 000 munkavállalója van világszerte. Bevételének 79 százalékát a finomítási szegmensből szerezte tavaly, a kitermelés csak 8 százalékot képviselt. Kenő és kémiai anyagokat forgalmazó és gyártó szegmense 13 százalékkal járult hozzá a bevételi mixhez.

Az olyan integrált olajszolgálatók számára, mint az ExxonMobil, az ideinél nehéz kedvezőbb környezetet elképzelni. A vállalat már korábbi előrejelzésében 5,3 milliárd dollár nyereséget jelzett előre, melyben hozzáértendő még további 2,9 milliárd le nem zárt derivatív szerződés ellenéréke is. Július másodikán közölték, hogy a korábbiaknál még magasabb, 5,5 milliárd dollár lehet a nyereség mértéke, melyből a kitermelés önmagában 3,3 milliárd dollárt hozhatott. Ehhez képest az orosz piacról származó bevételkiesés elhanyagolható, 100-200 millió dollárban határozható majd meg a közlemény szerint. Tavasszal a vállalat 4 milliárd dollár értékű eszközt hagyott Oroszországban, amikor felhagyott helyi tevékenységével, ebből 3,4 milliárd dollárt még az első negyedévben leírtak. A gyorsjelentés július 29-én várható. Már most előrebocsátották, hogy a következő negyedéveket hasonló finomítói árrés-trendek határozhatják meg.

A régen látott bonanza természetesen nem marad kormányzati megjegyzés nélkül. Joe Biden június közepén azzal vádolta meg az energiavállalatokat, hogy kihasználják az energiapiaci helyzetet. Az ExxonMobilt név szerint is említve figyelmeztetett, hogy olyan intézkedések is következhetnek, melyek arra ösztönöznék a vállalatokat, hogy részvényvisszavásárlások helyett kutatási tevékenységüket erősítsék. Az igaz, hogy az első negyedéves gyorsjelentés után az Exxonnál 2023 végéig 30 milliárd dollárra emelték az eddig 10 milliárd dolláros részvényvisszavásárlási keretösszeget.

De a vádakat az Exxon szóvivője ezt visszautasította azzal, hogy “rendszeres kapcsolatban állunk a kormányzattal, tájékoztatva őket a termelés növelésére és az amerikai finomítói kapacitás bővítésére tervezett beruházásainkról”, valamint kiemelte, hogy a korábbiakban akkor is növelték kiadásaikat,amikor sokkal alacsonyabb volt a nyersanyag ára és veszteséges volt a beruházás.

Az elmúlt hónapban az Exxon két szén-dioxid-leválasztás és –tárolásra alkalmas projekt indítását jelentette be. Ha az égéstermékből leválasztják a szén-dioxidot, mielőtt az még a légkörbe kerülne, majd a föld alatt tárolják, annak komolyn klímavédelmi előnyei vannak. Az Exxonnál 2050-re 4 ezer milliárd dolláros piaci lehetőséget látnak abban, hogy jelenlegi piavezető pozíciójukat ezen a területen megerősítsék.

Lassan termőre fordulnak az Exxon korábbi beruházásai is, így a dél-amerikai Guyana kitermelési kutatások vagy a texasi finomítói projektek, melyek már 10 milliárd dollár feletti cash-flowt termelnek 2022 és 23-ban is.

 

A jelen írásban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! A jelen írásban foglaltak célja kizárólag tájékoztató jellegű információk közlése a befektetőkkel és azt a PFN Prestige Financial Zrt., az Erste Befektetési Zrt. közvetítőjeként készítette.