A vártnál kisebb második negyedéves nettó nyereségről számolt be kedden a svájci UBS bankház, a vagyonkezelési és a befektetési banki üzletág rossz teljesítménye lehúzta az eredményeket.  A svájci nagybank jelentett elsőként az európai pénzintézeti szektorból. Az elemzői várakozások borúlátóak - az eurozóna gazdasága az ukrán háború, a gázhiánytól való félelem, valamint az emelkedő finanszírozási költségek súlyát nyögi.  

An illuminated UBS logo sits on a sign outside a bank branch, operated by UBS Group AG, near a red road traffic signal in Zurich, Switzerland, on Tuesday, Feb. 10, 2015. UBS fell after reporting lower-than-expected earnings at its wealth management division and warning that the strong franc and negative interest rates may hurt profitability. Photographer: Philipp Schmidli/Bloomberg via Getty Images, svájc, bank, svájci bank
Fotó: Bloomberg / Getty Images

A UBS június végével záródó második negyedévében a nyereség 5 százalékkal 2,1 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi megegyező időszakra kimutatott 2 milliárd dollárt követően. Az elemzők 2,4 milliárdra, csaknem 20 százalékos növekedésre számítottak. Ralph Hamers, a bank vezérigazgatója szerint az 

idei második negyedév az elmúlt 10 év leginkább kihívásokkal teli időszaka volt.

Hamers felhívta a figyelmet arra is, hogy az év második felében “továbbra is bizonytalan” marad a gazdálkodási környezet. 

Az európai bankszektor gyorsjelentései meglehetősen pesszimista ágazati hangulatban látnak napvilágot. 

Tengerentúli szektortársaik, például a JPMorgan Chase vagy a Morgan Stanley egyaránt arról számoltak be, hogy a befektetési banki tevékenységből származó árbevétel több mint a felére zuhant. A zürichi székhelyű svájci bank profitját javította egy egyszeri, 800 millió dolláros tétel - eladtak Japánban egy ingatlanpiaci befektetéssel foglalkozó közös vállalatot. A pénzintézet papírjainak árfolyama az idén 1,6 százalékkal gyengült, ami az európai bankszektor 22 százalékos átlagos zuhanásánál azért sokkal jobb. 

Az UBS befektetési banki tevékenységből származó árbevétele 14 százalékkal 2,1 milliárd dollárra esett, az elemzők 2,3 milliárdot vártak. A tanácsadásból származó bevétel 30 százalékkal, a tőkepiaci tevékenységből származó bevétel 71 százalékkal zuhant - párhuzamosan a nyilvános részvénypiaci kibocsátások számának esésével. A vagyonkezelési üzletág bevétele 4,7 milliárd dollár lett, alig elmaradva a várttól. A bank már az elmúlt hónapokban jelezte, hogy ügyfelei nagyon óvatosak, tartanak a geopolitikai feszültségektől és a makrogazdasági helyzet bizonytalanságáról. 

A UBS kisebb riválisa, a Credit Suisse – amely szerdán teszi közzé gyorsjelentését - már előre figyelmeztette befektetőit, hogy a második negyedévben veszteséget mutat ki. 

Az elemzői várakozások szerint az egy részvényre jutó veszteség 60 dollárcent lehet.