Júniusban 0,9 százalékkal, azaz 67 milliárd forinttal nőtt a hazai befektetési alapokban kezelt – derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének(BAMOSZ) friss adataiból. Az elmúlt hónapban 138 milliárd forint tőke érkezett a magyar alapkezelőkhöz. A és a származtatott kategóriák esetében láthatunk tőkekiáramlást, a többi kategória esetében az értékesítések domináltak. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 7752 milliárd forintra nőtt június végére. 

A pénzpiaci alapokhoz tizenhat milliárd forintot meghaladó tőke áramlott. Összességében 45,1 százalékos a vagyonnövekedés, ami messze a legnagyobb érték a kategóriák között. 

Az előző hónapban a pénzpiaci alapok leelőzték a tőkevédett alapokat a vagyon tekintetében, a következő hónapban pedig várhatóan a származtatott alapokat is megelőzik. Ami a féléves számokat illeti, ott még meglepőbb számokkal találkozhatunk. Az első hat hónapban a pénzpiaci alapok vagyona az alacsony bázisról 78 százalékkal növekedett, míg a hazai pénzpiaci alapok vagyona csaknem 195 százalékkal. Csipkerózsika-álmából ébredtek tehát a pénzpiaci alapok. 

egyhetes betét Businessman üzletember using tablet online bankolás banking, valuta váltás exchange currency and payment, Digital marketing, Finance and banking networking, befektetés Investment of growth on currency rate, Online shopping
Fotó: Shutterstock

A kötvényalapokhoz ömlött a friss tőke. 50,9 milliárdnyi érkezett, amely kiemelkedik a kategóriák között. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a rövid futamidejű kötvényalapok esetében volt csak pozitív a tőkeáramlás, ahol 53,7 milliárdos beáramlást láthattunk. A hozamok ezúttal nem  segítették a vagyonnövekedést, de így is így mindösszesen 2,7 százalékkal nőtt a nettó eszközérték a harmadik legnagyobb kategóriánál. 

A vegyes alapokhoz 5,7 milliárdnyi tőke érkezett. A hozamok ezúttal nem alakultak kedvezően, így a kategória vagyona 2,2 százalékkal csökkent a hónap során. Egyre erőteljesebben rajzolódik ki az a tendencia, hogy a kiegyensúlyozott vegyes alapok a legnagyobb a három alkategória közül és erőteljesen növekszik az itt kezelt vagyon. Elképzelhető, hogy ez a vagyon a következő hónap végén már nagyobb lesz, mint a másik két alkategóriánál együttesen.

A részvényalapoknál 13,4 milliárdos tőkekiáramlást figyelhettünk meg az elmúlt hónapban. Az árfolyammozgások az összképet tovább rontották, így összességében a részvényalapok vagyona 7,2 százalékkal csökkent.

A tőkevédett alapokhoz ebben a hónapban 0,9 milliárdnyi tőke érkezett. A hozamok ezúttal nem segítettek, így a vagyon 1,1 százalékkal csökkent a hónap folyamán.

Az ingatlanalapokhoz a hónap során 5,7 milliárdnyi tőke érkezett, amely továbbra is biztató, hiszen már egymásután három hónapban is friss tőke áramlott be, felülírva ezzel egy 2021 év eleje óta tartó trendet. A hozamokra az ingatlanalapoknál természetesen most is lehetett számítani, amely tovább segítette a növekedést. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,9 százalékkal lett több.

Az árupiaci alapokhoz 3,2 milliárdnyi tőke érkezett. Ekkora értékre 2019 októbere óta nem volt példa. 

A hozamok ezúttal nem járultak hozzá a növekedéshez, így is összességében a vagyonváltozás plusz 1,8% lett. Érdemes megemlíteni, hogy az előző év végéhez viszonyítva harmadával nőtt a vagyon, amely a második legnagyobb növekedés a kategóriák között.

Az abszolút hozamú alapok esetében tőkebeáramlás volt, 44,7 milliárdos értékben, amely a második legnagyobb volt a hónap során a kategóriák között. Bár a hozamok nem alakultak kedvezően, a kategória így is 4,1 százalékos növekedést tudott elérni az értékesítéseknek köszönhetően. A származtatott alapokból ebben a hónapban 4 milliárdnyi tőke áramlott ki, ráadásul a hozamok sem alakultak kedvezően., így a kategória nettó eszközértéke  7,9 százalékkal csökkent, amely a legkedvezőtlenebb ebben a hónapban.