A német OBI megállapodást írt alá orosz befektetők egy csoportjával a cég oroszországi üzlethálózatát birtokló hat vállalat eladásáról – jelentette szombaton a Vedomosztyi két, az üzlethez közel álló forrásra hivatkozva. A beszámoló szerint e társaságok 40 százalékos részesedését a Max befektetési és építőipari cégcsoport, 60 százalékát pedig Joszif Liokumovics üzletember vásárolja meg. Később a Max a részét eladhatja „harmadik félnek” – írja az orosz lap.

Az újság forrásai szerint az üzlet ára jelképes 1 euró.

Liokumovics  barátságot ápol a Haub családdal, amely a Tengelmann csoporton keresztül a német OBI GmbH tulajdonosa. Az orosz üzletember korábban a közép- és kelet-európai bevásárló- és szórakoztató-központok üzemeltetésére szakosodott osztrák Supernova cégcsoport képviselője volt, 2015–2016-ban pedig részt vett a csődbe ment osztrák barkácskereskedő, a Baumax eszközeinek eladásában. A vásárló az OBI volt – emlékeztet a Vedomosztyi.

Russia,,Moscow,-,July,21,,2015:,Entrance,To,German,Obi
Fotó: Shutterstock

Korábban az orosz szövetségi monopóliumellenes szolgálat jóváhagyta a Max kérését az OBI oroszországi üzletágának megvásárlására.

Március 8-án a DPA úgy tudta, hogy az OBI az ukrajnai események miatt leállítja oroszországi tevékenységét. Áprilisban a média arról számolt be, hogy az anyavállalat értékesítette az üzlet oroszországi részét egy kazah befektetőnek