A Boeing mintegy 2500 alkalmazottját képviselő három szakszervezet közös közleményében jelezte, hogy szavazni fognak a vállalat által javasolt felülvizsgált szerződési ajánlatról, emiatt elhalasztják a hétfőre tervezett munkabeszüntetést – számolt be róla a ReutersConnect.

A Gépészek és Repülőgépipari Dolgozók Nemzetközi Szövetsége arról adott hírt, hogy egy éjszakába nyúló tárgyalás vezetett a Boeing új ajánlatához.

A dolgozók szerdán szavaznak arról, hogy elfogadják-e a módosítást.

Az új ajánlat értelmében a munkavállalók választhatnak, hogy aláíráskor egy 8000 dolláros egyszeri kifizetésben részesülnek, vagy a teljes összeget a vállalat belső, 401(k) nyugdíjszámláján helyezik el.

A Boeing közleményében azt írta, hogy az új ajánlat a korábbi, szintén versenyképes felvetésükre épül, és a vállalat bízik benne, hogy szerdán a dolgozók igennel fognak szavazni.

Loading freight onto Boeing 727 jet aircraft
Fotó: Getty Images

A Missouri és Illinois államban található három üzemben dolgozók az F–15-ös, az F–18-as, a T–7A vadászrepülőkett, illetve az MQ–25-ös, pilóta nélküli légi utántöltő repülőket gyártják.

A Boeing július 24-én jelentette be, hogy sztrájk esetére vészhelyzeti tervet aktivál.

A cég és a dolgozókat képviselő szakszervezetek közötti feszült helyzet azt követően kezdődött, hogy az érdekvédelmi szervezetek bírálta a Boeing szerződésében szereplő 401(k) program kifizetéseit, majd a munkavállalók elutasították az ajánlatot.

A szóban forgó konstrukció egy önkéntes lényegében egy vállalaton belüli nyugdíjpénztár, amely a fizetés egy bizonyos összegét (a Boeing esetében 8 százalékát) nem fizeti ki a dolgozónak, hanem a vállalatnál marad és kamatozik. Ez a fajta befektetés akkor éri meg igazán, ha az adott dolgozó hosszabb távon is a cég kötelékében marad.

A tervezetben szereplő ajánlat szerint a 2023-as és a 2024-es évre vonatkozóan a társaság kiegészíti a befektetésben szereplő 8 százalékot 10 százalékra, azaz a dolgozó bérének 2 százalékával megnöveli az összeget ebben a két évben. Ezenfelül a Boeing 3000 dolláros aláírási bónusz is felajánlott.

Az elmúlt napokban nem a Boeing az első, ahol felmerült a sztrájk lehetősége. A Lufthansa munkabeszüntetése a hét közepén megbénította Németország légi közlekedését.

Jövő év végéig maradhat a káosz a repülőtereken

Még hosszú ideig problémát okozhat a légitársaságok munkaerőhiánya. Az iparág még a pandémia alatti elbocsátási hullámból lábadozik, miközben a kereslet a járvány előtti szintre ugrott vissza.