A JPMorgan és a Morgan Stanley csalódást okozó gyorsjelentését követően péntek délután újabb két amerikai nagybank fedte fel eredményszámait, folytatva a megkezdett sormintát. A jelentős tartalékképzés és a jelzáloghitelezés visszaesése miatt felére apadt a Wells Fargo profitja, a Citigroup azonban a kockázati költségek emelkedése és a befektetési banki üzletág gyengélkedése mellett is kellemes meglepetést okozott.

Feleződött a Wells Fargo profitja

Meglehetősen gyenge második negyedéven van túl az amerikai nagybankok sorában eszközérték alapján negyedik Wells Fargo, amelynek a profitja az egy évvel korábbi közel felére, 3,12 milliárd dollárra esett vissza az időszakban. Az 1,38 dollárról 74 centre zsugorodó egy részvényre jutó eredmény (EPS) ezzel jócskán elmaradt a Refinitiv 80 centes elemzői konszenzusától.

Fargo
Fotó: Nikolas Kokovlis / AFP

A San Franciscó-i székhelyű pénzintézet a szektortársakhoz hasonlóan a közelgő borúsabb időkre – és a nem teljesítő hitelek szaporodására – készülve jelentős, 580 millió dolláros céltartalékot képzett a negyedévben. Ez jelentősen rontotta az eredményét az egy évvel korábbihoz képest, amikor még 1,26 milliárd dollárt szabadított fel biztonsági tartalékaiból. Az emelkedő kamatkörnyezet közben lehűtötte a lakáspiacot is, így a jelzáloghitelezés lassulását is megérezte a nagybank. Azzal együtt is, hogy nem kamatjellegű kiadásait mintegy 400 millióval, 12,9 milliárd dollárra faragta le a hitelintézet.

A bevételei 16 százalékkal apadtak éves alapon, a 17,03 milliárd dolláros adat félmilliárddal szűkebb lett a visszaesést egyébként helyesen előre jelző piaci várakozásnál.

Arra számítunk, hogy a hitelezési veszteségek növekedni fognak a jelenlegi rendkívül alacsony szintről, de még nem látunk jelentős romlást sem a fogyasztói, sem a kereskedelmi hitelportfóliónkban

 – hangsúlyozta a kilátásokat illetően Charlie Scharf vezérigazgató.

Szerinte ezzel együtt a társaság profitálni tud majd a magasabb kamatkörnyezetből, mivel a nettó kamatbevételek növekedése várhatóan bőven ellensúlyozni tudja a nem kamatjellegű bevételekre nehezedő rövid távú nyomást. A pénzintézet vezetősége az idén 20 százalékkal emelkedő nettó kamatbevétellel számol.

A befektetők inkább a csaknem felére zuhanó profitra reagáltak, a Wells Fargo részvényei így 3,5 százalékot estek a tőzsdenyitás előtti kereskedésben péntek kora délután.

A Citigroup menti a bankok becsületét

Lényegesen kedvezőbb képet fest a Citigroup teljesítménye. A harmadik számú amerikai pénzintézet profitja ugyan 27 százalékkal, 4,5 milliárd dollárra apadt a tavalyihoz képest, az igencsak visszafogott elemzői várakozásokat azonban ezzel együtt is sikerült felülmúlni. A Refinitiv adatbázisában szereplő elemzők 2,19 dollárról 1,66 dollárra zsugorodó EPS-t vetítettek előre, a 2,19 dolláros egy részvényre jutó eredmény ehhez képest kellemes meglepetést okozott. A befektetők rögtön két százalékkal rántották feljebb a árfolyamát az elektronikus kereskedésben.

Citigroup
Fotó: Shutterstock

A mérséklődő profitszám mögött a versenytársakhoz hasonlóan a kockázati költségek megugrása, valamint a piaci hullámzások miatt gyengélkedő befektetési banki tevékenység áll. A társaság a június végén zárult három hónapban 375 millió dollárt különített el az esetlegesen nem teljesítő hitelek fedezésére. Tavaly még 2,4 milliárdot szabadított fel ilyen jellegű tartalékaiból a pandémiás helyreállást követően.

A befektetési banki üzletág bevételei eközben 46 százalékkal estek vissza, és mindössze 805 millió dollárral járultak hozzá az összbevételhez. A piaci volatilitás jót tett viszont az értékpapír-kereskedelmi szegmensnek, ahol negyedével megugró, 5,3 milliárd dolláros forgalmat jelentett a Citi.  

Mindezeknek köszönhetően a Citigroup – a négy, jelentős tengerentúli nagybank közül egyedüliként – bevételnövekedésről számolt be, 17,75 milliárdról 19,64 milliárd dollárra javuló összbevétellel.

A kihívásokkal teli makro- és geopolitikai környezetben csapatunk erős eredményeket ért el, és likviditásunk, hitelminőségünk, valamint tartalékszintünk miatt jó helyzetben vagyunk ahhoz, hogy átvészeljük a bizonytalan időket

 – értékelt Jane Fraser vezérigazgató.