A Wall Street-i befektetők javarészt arra számítanak, hogy a Fed ugyan még év végéig agresszíven emeli a kamatlábakat, ám hat hónapon belül jön a fordulat, és elkezdik visszavágni őket – írja a The Wall Street Journal.

Federal Reserve Chair Jerome Powell opens conference
Fotó: Eric Baradat

Az elemzők pedig a szokatlan várakozást azzal magyarázzák, hogy befektetői oldalon meg vannak győződve: a Fed a kamatemelésekkel rövid úton recesszióba kergeti az amerikai gazdaságot, miközben az ellen próbál küzdeni.

Ugyanakkor e várakozások miatt a hosszabb lejáratú kötvények hozama kevésbé ugorhat meg, és így alacsonyabban maradhatnak a hosszabb távú hitelfelvételi költségek is, ami viszont a bekövetkezte ellen hat. 

Ez lendületet ad a kockázatosabb eszközöknek, például a részvényeknek is, szemben azzal, mint ha arra számítanának, hogy a kamatlábak tartósan emelkednek.

A rövid távú kamatlábak jövőbeli mértékével kapcsolatos várakozások ugyanis döntő szerepet játszanak az amerikai államkötvények hozamának alakulásában, ami a gazdaság egészére nézve meghatározza a hitelfelvételi költségek alsó határát. A magasabb hozamok fékezik a növekedést, az alacsonyabb hozamok pedig ösztönzik.

A befektetők jelenlegi feltételezései a jövőről összességében inkább segítik az inflációs küzdelmet, mint ártanak neki. Az a meggyőződés, hogy a Fed idén tovább emeli a kamatlábakat, azt jelenti, hogy az egy év múlva lejáró kincstárjegyek hozama nagyjából 3 százalék lesz, annak ellenére, hogy a Fed által meghatározott tényleges alapkamat jelenleg 1,5 és 1,75 százalék közé esik.

Eközben, mivel sokan fordulatot várnak, a kincstárjegyek hozamai fokozatosan csökkennek az egyéves kötvényektől a tízéves kötvények felé haladva. Az utóbbiak pénteken 2,781 százalékos hozammal forogtak, ami május 27. óta a legalacsonyabb mérték.

Egyébként Pozsár Zoltán, a Credit Suisse vezető elemzője néhány hónapja szintén a Fed mérlegszűkítéséről írta, hogy kérészéletű lesz, és az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve rövidesen ismét mérlegbővítésre kényszerül.