Szinte töretlenül zuhant a forint árfolyama az euróval szemben, a reggeli 407 forint körüli szintek után, csaknem tízforintos gyengüléssel délután 416 forintnál többet is kellett adni az euróért, ami új történelmi mélypont. Innen enyhén felfelé korrigált a magyar fizetőeszköz, és 18 óra előtt 411 forint körül mozgott a keresztárfolyam. Technikai alapon további gyengülést sem lehet kizárni – mondták elemzők a VG-nek.  A töretlen árfolyamvesztésnek valószínűsíthetően a jegybank alelnökének nyilatkozata szabott gátat. Virág Barnabás ugyanis a Reutersszel azt közölte, hogy csütörtökön az egyhetes emelésével erősítheti a magyar deviza árfolyamát az MNB. 

Eközben a dollárhoz képest is gyengült a magyar fizetőeszköz, az amerikai pénz egységéért 404,2 forintot kértek a pesti tőzsdezáráskor.

A forint mélyrepülése végül nem ragadt át a pesti tőzsdére, a BUX a napközbeni ingadozás után a pozitív tartományban zárta a napot. A mutató 0,24 százalékos pluszban, 39 352,1 ponton állt záráskor, a forgalom 11,7 milliárd forint volt.
A vezető részvények vegyesen teljesítettek, az OTP és a Richter erősödött a tegnapi záráshoz képest, míg a Magyar Telekom és a Mol veszített értékéből.

tőzsde double exposure image of érem érme coin stacks on technology financial pénzügyi graph grafikon background.
Fotó: Shutterstock

Az OTP-részvények ára 0,07 százalékkal, 8158 forintra emelkedett, forgalmuk mintegy 7,8 milliárd forintot tett ki. A Richter 2,7 százalékkal, 7225 forintra kapaszkodott fel, közel 1,6 milliárd forintos forgalomban. A Magyar Telekom árfolyama 1,54 százalékkal, 320 forintra csökkent, forgalma 211,2 millió forint volt. Az olajpapírok árfolyama pedig 1,02 százalékkal, 2902 forintra esett, a Molt 1,9 milliárd forint értékben jegyezték. 

A kisebb kapitalizációjú tőzsdei cégek közül a FuturAqua ásványvíztermelő remekelt, 2,4 százalékos erősödésével verte az egész mezőnyt.

Az európai indexek egyaránt pluszban zártak, a párizsi több mint 2 százalékot erősödött, míg a német DAX 1,5 százalékos pluszban fejezte be a napot.