A és a rezsicsökkentés szabályainak szigorítása sokaknak fájhat, azoknak viszont megkönnyebbülést hozott, akik korábban a forint árfolyamának gyengülése miatt panaszkodtak, például mert külföldre utaznak nyaralni, és most kellene pénzt váltaniuk hozzá. Ha a nemzetközi devizapiacokat szántó viharok nem vezetnek újabb forinteladási hullámokhoz, az erősebb árfolyam az inflációs feszültséget is csökkentheti.

A napokban növekedett a nyomás a forinton és a zlotyn, mivel sötét felhők gyűltek az európai gazdaság horizontján, és az aggodalmak két évtized után először a dolláré alá gyengítették az euró árfolyamát. A dollár vásárlása általában a feltörekvő piaci devizák eladásához vezet, ami az és nyersanyaghiány időszakában különösen kedvezőtlen a háborús Ukrajnával szomszédos régió két mozgékony devizájának.

Forint erősödik Hungarian Forint pénz papírpénz bankjegy húszezres Deák Ferenc money pack 3d illustration. HUF banknote bundle stacks. Concept of finance, cash, economy crisis, business, recesszió recession, bank, tax and debt in Hungary.
Fotó: Shutterstock

Az elmúlt hetekben a Magyar Nemzeti Bank hatalmas kamatemelésekkel kompenzálta a nyomást, de felülírni nem tudta. A költségvetésre az energiaválság és az elszaladó háborús miatt nehezedő, növekvő nyomást kezelő pénzügyi intézkedésekkel együtt azonban már látható a jótékony hatás a forinton.

Az euróval szembeni árfolyam a hét eleji 414 forintról több mint 10 forintot szaladt az erősödés irányába péntek délelőttig, és kora délután 404,1 környékén folyt a kereskedés, ami mintegy 0,6 százalékos izmosodás csütörtök óta.

Mostanában, úgy tűnik, a költségvetési politika csupa helyes fonalat mozgat, ez kedvező hatású a piacokon, és a jegybank agresszív szigorítása működni látszik

– idézte a Reuters Virovácz Pétert, az ING Bank vezető elemzőjét.

A forinttal általában egy irányba mozgó zloty árfolyamváltozásának „tesztje” is azt mutatja, hogy egyedi, helyi hírek erősítették a forintot. A zloty is erősödött, de kevesebbet, mintegy 0,2 százalékot, 4,809 környékére az eurókeresztben.

A két mozgékony közép-európai devizának az is nyújthatott némi támogatást, hogy valamelyest enyhült a nyomás az eurón, de az utóbbi árfolyama nagyon közel maradt a paritáshoz – az egy az egyben váltáshoz – a dollár ellenében, és az Európai Központi Bank, illetve a Federal Reserve július második felében esedékes ülései környékén nagyon esélyes, hogy egy euró megint kevesebbet fog érni egy dollárnál, és akár a jelentős gyengülés sem kizárható. Az euró gyengülése pedig az idén szinte kivétel nélkül mindig nyomást helyezett a forinra és a zlotyra is. Nyugalomra tehát egyelőre nincs ok. Az ukrajnai háború folytatódik, a nemzetközi szankciók folyama szintúgy, az infláció nem érte el a csúcsot Európában, az energiaválság pedig nagyobb valószínűséggel inkább mélyül, mint enyhül.

A forint mozgásának irányát alapvetően meghatározó euróra a Société Générale elemzőinek jegyzete szerint két alapvető veszély leselkedik. Ezek az ukrajnai háborút övező rizikók, miközben a gázárak felszökése recessziós félelmeket kelt, valamint az EKB valószínűsíthető bénultsága, amelyet vélhetően egy szégyenlős kamatemelés szemléltet majd a jövő héten

– olvasható a jegyzetben.