Három és fél százalékot erősödtek a piacnyitás előtti tengerentúli kereskedésben a Philip Morris részvényei, miután a dohányipari vállalat kellemes meglepetést jelentő negyedéves eredményszámokat közölt.  

A New York-i székhelyű vállalat árbevétele és nyeresége is jobb lett az elemzők által vártnál, amit a dohányosok körében egyre népszerűbb, hevítéses technológián alapuló IQOS termékcsalád sikereinek tulajdonít.

Iqos,Heat-not-burn,Tobacco,Product,Technology.,Woman,Holding,E-cigarette,In,His
Fotó: Shutterstock

Adózott profitja a tavalyi 2,17 milliárdról 2,23 milliárd dollárra emelkedett, ami egy részvényre vetítve 1,43 dollárnak felel meg. Az egyedi tételektől szűrt EPS tíz centtel 1,48 dollárra ereszkedett, de még így is bőven meghaladta a FactSet 1,25 dolláros prognózisát.

Az árbevétel 3,1 százalékkal, 7,83 milliárd dollárra kúszott fel, könnyedén túlszárnyalva a 6,71 milliárdos piaci konszenzust.

Ezekből 7,4 százalékkal többet értékesített a gyártó, miközben a hagyományos cigaretták forgalma mindössze 2,4 százalékkal bővült. A Philip Morris adatai szerint egy év alatt több mint ötödével, 19 millióra nőtt az IQOS-t használó fogyasztók száma, és – ugyancsak a dohányipari cég állítása szerint – 13,2 millióan felhagytak a hagyományos dohányzással.

Az erős teljesítmény mellett feljebb srófolt egész éves célszámoknak is örülhetnek a befektetők, a társaság ugyanis az első fél év ismeretében már 10–12 százalék közötti profitbővülést vár az eddigi 9–11 százalékkal szemben.