Kedden a PepsiCo riportjával startol, majd szerdán a Delta Airlines gyosjelentésével folytatódik az amerikai gyorsjelentési szezon, s már a héten nagy pénzintézetek is jelentenek.

A FactSet előrejelzése szerint 2020 negyedik negyedéve óta a leggyengébb, éves szinten 4,3 százalékos átlagos profitnövekedést láthatunk az S&P 500 cégeitől.

 Ami a bevételt illeti, átlagosan 10,1 százalékos éves növekedést prognosztizál a FactSet, ami sorozatban már a hatodik kétszámjegyű növekedést jelentené.

NEW YORK, NEW YORK - JULY 11:  Traders work on the floor of the New York Stock Exchange during morning trading on July 11, 2022 in New York City. Stocks fell during morning trading before the start of earnings season as the market anticipates inflation data due to come out later this week.  (Photo by Michael M. Santiago/Getty Images)
Fotó: Michael M. Santiago / Getty Images

A szektorok közül az energia szektor emelkedhetett ki, itt ugyanis 238 százalékos profitnövekedés és 46,8 százalékos bevételbővülés várható éves összehasonlításban, amit elsősorban a felrobbanó energiaárak hajthattak – emelték ki az Erste elemzői. Míg a várható profitbővülést tekintve a többi szektorhoz képest nagyszerűen teljesíthettek még az ipari cégek (+26,8 százalék), melyhez a legnagyobb hozzájárulást a légitársaságok tehetik. Bevételi oldalon nincs az energia szektorhoz mérhető kiemelkedő növekedés, a második legjobban teljesítők a nyersanyagokkal foglakozó vállalatok lehetnek (16,0 százalékos bővüléssel).

 Az előzetes becslést tekintve a cégek 70 százaléka jelzett a piaci várakozásnál gyengébb egy részvényre jutó eredményt. A várakozások alapján a legrosszabbul a pénzügyi cégek teljesíthettek, melyeknek nyeresége átlagosan 23,9 százalékkal eshetett vissza éves szinten.