A széles piacot leképező S&P 500 júliusban 8,9 százalékot emelkedett. Ilyen erős hónapot 2020 novembere óta nem láttak a befektetők.

A Dow Jones 6,4 százalékot ment a most záruló hónapban, a technológiai cégekre fókuszáló Nasdaq Composite pedig 12 százalékot.

New York tőzsde épület
Fotó: John Lamparski/Getty Images

A Wall Street Journal szerint az alapkezelők és a stratégák most arról vitatkoznak, hogy a részvények képesek-e emelkedni a folyamatos monetáris szigorítás és az aggasztó gazdasági jelek közepetett.

A piac idő előtti győzelmet aratott az felett, s ez egyáltalán nincs összhangban a Fed e heti lépéseivel

– mondta Sameer Samana, a Wells Fargo Investment Institute vezető globális piaci stratégája.

A pénteki kereskedésinapon az S&P 500 1,42 százalékot emelkedett, a Dow Jones 0,97 százalékkal kúszott feljebb, míg Nasdaq Composite 1,88 százalékot ment.

Mindezek ellenére a főbb amerikai indexek idén mélyen negatív tartományban vannak, miután az S&P 500 1970 óta a legrosszabb első félévet zárta.

A gazdasági jelzések egymásnak ellentmondóak. Egyrészt, a csütörtöki adatok azt mutatták, hogy az amerikai gazdaság egymás után a második negyedévben zsugorodott, s ez megfelel a egyik népszerű definíciójának. Másfelől, a munkáltatók továbbra is munkahelyeket teremtettek, s a munkanélküliségi ráta is alacsony.

Furcsa dinamika, hogy erős a munkakörnyezet, de gyenge a gazdasági környezet, ami most egyszrűen érthetetlen további adatok híján  – mondta Michael Vogelzang, a CAPTRUST befektetési igazgatója. 

A pénteki adatok a fogyasztás és a bérek erőteljes növekedését mutatták, ami potenciálisan továbbra is nyomást gyakorolhat az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve döntéshozóira, hogy emeljék a kamatlábakat az infláció kordában tartása érdekében.

Az S&P 500 kosárból 4 százalékos plusszal különösen kiemelkedett pénteken az energiaszektor. Míg a fogyasztási cikkek gyártói és az egészségügyi cégek 1 százalék alatti növekedést mutattak.  

Az egyes részvények közül a Procter & Gamble 5,4 százalékot zuhant,  az Amazon.com 12 százalékot ugrott, s az Apple is erősödött 3,5 százalékot.