Üzemanyagpótdíjat és átvételi díjat számol fel beszállító partnereinek augusztus elsejétől a Walmart. A The Wall Street Journal birtokába jutott dokumentumok szerint az új díjakat az áruk költségének százalékában állapítják meg. 

Egyes partnerei kritizálták a kereskedőcéget, mondván, nem osztotta meg pontosabban a várható díjakat, s nem adott nekik több időt a költségek elszámolására.

Ismeretlen költségem van, de semmit sem tehetek ellene – panaszkodott az amerikai tőzsdei lapnak az egyik beszállító, aki megkapta az e-mailt. 

A díjak visszamenőleges hatályúak, hiszen sok beszállítónak már van termékrendelési megállapodása a Walmarttal a következő évre.

 A Walmart szóvivője szerint a díjak segítenek alkalmazkodni a gazdasági környezethez, miközben alacsonyan tartják az árakat a fogyasztók számára.

Az új díjak nyomán a beszállítók felhagyhatnak a Walmart gyűjtőszállítási szolgáltatásának használatával, s átválthatnak az úgynevezett előre fizetett szállításra, amikor a szállító megszervezi és kifizeti a Walmart ellátási láncába történő szállítást.

A Walmart néhány versenytársa idén hasonló díjakat vezetett be a növekvő költségek ellensúlyozására.Például az Amazon áprilisban 5 százalékos üzemanyag- és inflációs felárat adott hozzá a teljes körű szolgáltatásával szállított összes termékhez.