Várhatóan 2018 óta a legjobb második negyedéves üzemi eredményről és ezen a soron éves bázison 15 százalékos növekedésről számolhat be a Samsung Electronics csütörtökön, mivel a memóriacsipek iránti tartós kereslet pozitív hatása messze felülmúlja az okostelefon-piac visszaesését.

A woman walks past an advertisement for the Samsung Galaxy S21 smartphone at the company's showroom in Seoul on July 7, 2021. (Photo by Jung Yeon-je / AFP)
Fotó: Jung Yeon-je / AFP

A mindkét szegmensben a globális piacvezetői pozícióért küzdelemben álló dél-koreai óriás üzemi nyereségét a 24 elemző véleményét összesítő Refinitiv SmartEstimate konszenzusa 14 046 milliárd vonra (11,2 milliárd dollár) becsüli. A csipüzletág, amely általában a nyereség mintegy felét termeli ki, közel 50 százalékkal 10 300 milliárd vonra bővíthette profitját.

A globális memóriacsipkereslet általános kilátásaival kapcsolatban Park Szang-szun, a CAPE Investment & Securities elemzője a Reutersnek elmondta, hogy az amerikai adatközpontokat üzemeltető cégek, például az Amazon, a Microsoft, a Google és a Meta várhatóan dinamikusan folytatják vásárlásaikat, hogy kielégítsék a felhőszolgáltatások iránti növekvő keresletet.

Park hozzátette, hogy ezeknél a vállalatoknál a csipkészletek nem túl magasak a 2018-as szintekhez képest. Mivel virágzik a szerverüzlet, az Apple bérgyártója, a tajvani Foxconn hétfőn javított az egész éves kilátásain, és rendkívül optimistán nyilatkozott a harmadik negyedévről is.

A Samsung malmára hajthatja a vizet a rivális Micron Technology megroggyanása is, az amerikai cég a múlt héten a vártnál sokkal rosszabb negyedéves bevételt prognosztizált, mivel szerinte a piac „nagyon rövid idő alatt jelentősen beesett”, bár a hosszú távú keresletet illetően a Micron is megőrizte derűlátását. A koreaiak egyébként nemrég jelentették be, hogy a világon elsőként megkezdik a 3 nanométeres csipek gyártását, amivel hosszú idő után először sikerült egy technológiai lépéssel megelőzniük a tajvani TSMC-t. 

A TrendForce adatszolgáltató szerint a technikai eszközökben és szerverekben használt DRAM-csipek ára a múlt hónapban mintegy 12 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ami a következő negyedévekre mérséklődő árrést jelez a csipgyártók számára.

A Samsung mobil üzletágának nyeresége az elemzők szerint várhatóan mintegy 17 százalékkal, 2700 milliárd vonra zsugorodott az egy évvel korábbiról. Az elemzők úgy vélik, a társaság okostelefon-szállításai 61 és 68 millió darab közé csökkentek a második negyedévben az első negyedévi 74 millióról.

Az amerikai Gartner technológiai kutató és tanácsadó cég szerint pedig Kínában, azaz a világ legnagyobb okostelefon-piacán, az eladások idén nagyjából 18 százalékkal zuhannak.

A Samsung részvényei idén eddig 27 százalékkal gyengültek, szemben a Philadelphia Semiconductor index 38 százalékos esésével.