Tíz nap telt el a rezsiszabályok módosításáról szóló első bejelentés óta, az új költségszámítás nemcsak a fogyasztók zsebszámológépeit forrósította fel, de a Budapesti Értéktőzsde energetikai vállalatainak piaci kilátásait is új megvilágításba helyezte. 

Az intézkedések legnagyobb nyertese a tőzsdei kibocsátók közül eddig vitathatatlanul a Masterplast, részvényeinek árfolyama 25 százalékkal drágult július 13. óta. A cég sokat profitálhat abból, hogy a rezsiköltségek féken tartása sokakat ösztönöz majd lakás- és házfelújításra, homlokzati szigetelésre. 

 

Az energiaválságra adható legjobb válasz a fogyasztás csökkentése, amit leggyorsabban az épületállomány szigetelésével lehet elérni – érvelt korábban Tibor Dávid, a Masterplast elnöke. 

A társaságnál úgy kalkulálnak, hogy a magyar épületállomány 70 százaléka vagy nem szigetelt, vagy gyengén szigetelt. A rezsirendelettel kapcsolatos első információkat egyébként eladási hullám követte a Masterplast-részvény piacán, sok befektető attól tartott, hogy a többszörösére emelkedő rezsiszámlák miatt keveseknek marad tartaléka homlokzati szigetelésre, felújításra. Akkor 2700 forintig csúszott vissza a pénteken már 3850 forinton, tehát a mélyponthoz képest 42 százalékkal magasabban záró árfolyam. 

Megfeleznék a Kádár-kockák energiafogyasztását


A homlokzat és a födém hőszigetelésével, a nyílászárók cseréjével kiépülő termikus burokhoz szükséges anyagok gyártásához megvan a kellő hazai kapacitás. Mindez építőanyagár-robbanás nélkül.

Ugyanezen időszak alatt 8 százalékkal nőtt az Alteo-papírok árfolyama. A magasabb áramárak miatt a megújuló-erőművek (a támogatott rendszeren kívüli) árrése emelkedhet – írta pénteki elemzésében az MKB Bank –, ugyanakkor ezeknek az erőműveknek a fenntartási költségei nem változnak számottevően. A bank elemzője valószínűsíti, hogy ha a villamos energia és a földgáz ára közti különbség továbbra is volatilis marad, akkor az Alteo piaci alapú szegmense kedvező feltételek esetén rendkívüli nyereséget tud elérni.

Ugyancsak 8 százalékkal drágultak az elmúlt tíz kereskedési nap alatt a Nap Nyrt. villamosenergia-szolgáltató (napelempark-üzemeltetés) részvényei. A jelenlegi helyzetben a BÉT sztárja lehetne a napelemrendszerek kivitelezésével foglalkozó EU-Solar, ám hiába a tőzsdei bevezetés, a cég részvényeiből egy darabot sem adott el a tulajdonos, így május óta egyetlen kötés sem született a piacán.