Enyhén emelkedett a munkanélküli ellátás iránti heti új kérelmek száma az Egyesült Államokban, s elérte a januárban látott szinteket. Az új kérelmek száma négyezerrel, 235 ezerre nőtt a múlt héten a Munkaügyi Minisztérium csütörtök délután közzétett adatai szerint. 

A Bloomberg előzetes konszenzusa 230 ezer új igénylésről szólt, hasonlóan a Refinitiv becsléséhez. A folyamatos igények száma  1,38 millióra emelkedett júniusban.

USA munkanélküli
Fotó: Joe Raedle/Getty Images

A jegybank szerepkörét betöltő Federal Reserve kamatemelései várhatóan csökkentik a munkaerőpiaci keresletet, sőt, elbocsátások várhatóak olyan nagyvállalatoknál, mint Netflix vagy a Tesla.

A munkaerő iránti kereslet egyébként folyamatosan csökken az Egyesült Államokban. A Challenger, Gray & Christmas globális munkaerő.közvetítő cég szintén csütörtökön publikált jelentése szerint az amerikai székhellyel működő vállalkozások által bejelentett elbocsátások júniusban 57 százalékkal, 32 517-re ugrottak, ez 2021 februárja óta a legmagasabb érték.

A második negyedévben a január-márciusi időszakhoz képest 39 százalékkal, 77 515-re nőtt az elbocsátások száma. Az év első felében történt elbocsátások azonban 1993 óta a legalacsonyabbak voltak. A leépítések a cég szerint az autóiparban, a fogyasztási cikkek gyártóinál, a szórakoztató-iparban, a pénzügyi és az ingatlanszektorban gyorsultak fel.

A szövetségi kormányzat pénteki teszi közzé foglalkoztatási jelentését. Várható, hogy a munkanélküliségi ráta továbbra is az ötévtizedes alacsony szint közelében marad. A ráta májusban 3,6 százalékon állt, és az elemzők szerint az év végéig még 3,5 százalékig csökkenhet is.  szerit a