Bár Svájc februárban bejelentette , hogy csatlakozik az orosz oligarchák elleni szankcióihoz, s a helyi lapok Zug kantont csak „Kis Moszkva” néven emlegetik, de a Gazpromnak éppúgy van itt irodája, ahogy az Északi Áramlat földgázvezetékek üzemeltetőit is itt jegyezték be, a 30 ezer orosz hátterű cég közül pontosan egyet találtak a svájci hatóságok, melyet összefüggésbe tudtak hozni egy szankcionált személlyel.

Nagyon nehéz időszak ez Zug kantonnak – panaszkodott azt amerikai tőzsdei lap alpesi kiránduló stábjának Heinz Tännler, a kanton pénzügyére, felemlegetve a cirill betűkkel való küzdelem nehézségeit, s hogy mennyire aggódik, az eddig biztonságos befektetésnek tartott Zug kanton hírnevéért.

Alpine village of Murren and funicular railway lit by star trail, Lauterbrunnen, Jungfrau Region, Bern Canton, Swiss Alps, Switzerland, Europe (Photo by Roberto Moiola / Robert Harding RF / robertharding via AFP)
Fotó: Roberto Moiola / Robert Harding via AFP

 

A Wall Street Journal emlékeztet, hogy az orosz áruk 80 százalékát Svájcon keresztül forgalmazzák, főleg Zugban és a tóparti Genfben. 

Az ország bankszövetsége szerint a svájci bankok 150 milliárd dollárt kezelnek orosz ügyfelek számára. A zürichi Public Eye átláthatósági csoport szerint a Putyin elnökhöz legközelebb álló oligarchák közül harminckettőnek van tulajdona, bankszámlája vagy vállalkozása Svájcban. Ehhez képest a svájci hatóságok a szankciók bevezetése óta eltelt négy hónap alatt csupán 6,8 milliárd dollárnyi orosz pénzügyi eszközt zároltak, valamint 15 lakást és ingatlant – közölte a gazdasági ügyekért felelős államtitkárság, vagyis a végrehajtó szervezet a SECO.

Ezzel szemben a brit hatóságok, csak Jersey szigeten zároltak 7 milliárd dollárnyi vagyont.

Feltűnő, hogy Svájc kiemelt globális pénzügyi státusa ellenére a szankciókat betartató SECO csupán 10 főt alkalmazott, bár ezt létszámot a kormányzatot ért kritikák hatására 15 főre emelték. Nagy a nyomás a svájci adminisztráción, amerikai szenátorok privát petíciókkal bombázzák a tisztviselőket.

A svájci joggyakorlat szerint az ügyvédek továbbra is nyithatnak céget az ügyfél nevében, és ügyvédi ügyfél-jogosultságot igényelhetnek, megakadályozva a hatóságokat a tulajdonos személyazonosságának felderítésében. A szankciókért felelős svájci tisztviselők szerint ez akadályozza őket abban, hogy több olyan céget találjanak, amelyek számláit be kellene fagyasztani.

Egy svájci ügyvéd gond nélkül rejtegetheti a cégtulajdonos nevét a páncélszekrényében, így a szankciókat kikerülve eljárhat orosz oligarchák nevében.

Jól példázza, hogy mennyire kesztűs kézzel bánnak a svájci hatóságok a cégtulajdonosokkal a 2001-ben Zugban alapított EuroChem AG esete. A cég 10,2 milliárd dolláros tavalyi árbevételével komoly szereplője a globális műtrágya piacnak. Alapítója Andrej Melnyicsenkó, Putyin legszűkebb körének tagja.  A svájci SECO a vizsgálat végén mégis „tisztának találta” az EuroChemet. Ellenben a zürichi székhelyű Credit Suisse bankház, melynek a szigorúbb amerikai szabályozóknak is meg kell felelnie, befagyasztotta az orosz hátterű cég bankszámláit.