A romló nemzetközi hangulat hétfőn reggel átterjedt a magyar tőzsdére is. A BUX másfél százalékos eséssel indította a heti kereskedést, a vezető hazai részvénykosár 42 700 pont alá esett vissza. A befektetőket továbbra is az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökének pénteki szavai aggasztják. Jerome Powell Jackson Hole-i beszédében újabb monetáris szigorításokat helyezett kilátásba, vagyis az irányadó kamat még jó ideig emelkedhet az megzabolázása érdekében.

People and Economic crisis zuhan esik tőzsde
Fotó: Shutterstock

A vezető európai indexek közül a frankfurti DAX egy százalékkal, a londoni FTSE 0,7, a párizsi CAC 40 pedig 1,1 százalékkal került lejjebb. Az uralkodó pesszimista hangulatnak a hazai nagypapírok is áldozatul estek.

Az OTP kurzusa 2 százalék feletti eséssel indított, ahonnan a bankpapír 9086 forintig korrigált, ami 1 százalékos esésnek számított néhány perccel tíz óra előttig. 

A többi blue chip árfolyamát is megrángatták a kereskedők. A Mol papírjai 1,6 százalékkal, 2762 forintig csúsztak vissza, a Richter árfolyama közel két és fél százalékkal szakadt be, a gyógyszergyártó részvényeit ismét nyolcezer forint alatt jegyzik.

A Magyar Telekom papírjait a nyitást követő másfél százalékos ereszkedés után már minimális pluszban, 339 forinton jegyzik.

Az otp árfolyama
 

A forint kisebb gyengüléssel rajtolt hétfőn, az euróval szemben 0,2 százalékkal, a 412-es szintig gyengült a hazai fizetőeszköz. A dollárhoz képest 0,4 százalékot veszített értékéből, az amerikai pénz egységéért 414,5 forintot kérnek a devizapiacon.