Az aktivista befektetők nevükhöz illően szoktak viselkedni, s nincs ez másként a Disneyben a közelmúltban „jelentős” részesedést vásárló Third Pointtal, Dan Loeb alapjával sem. (Róla például azt érdemes tudni, hogy 2021-ben 300 millió dollárt kaszált az azóta földbe állt Rivian elektromos teherautógyártó nyilvános részvénykibocsátásán.)

Disney
Fotó: Shutterstock

Loeb beindult a Disney-nél is, átfogó változtatásokat követel, így például az igazgatóság átalakítását, az ESPN sportcsatorna leválasztását, agresszív költségcsökkentést, valamint a Hulu nevű streamingszolgáltató teljes felvásárlását. Ez utóbbit a rivális Comcast kábeltársaság tulajdonában lévő kisebbségi részesedés megvásárlásával oldaná meg. A befektetők örültek, hogy felkavarodott az állóvíz, a Disney részvényeinek árfolyama a hétfői kereskedelemben 2,2 százalékkal 124,6 dollárra emelkedett.

A Disney árfolyamának alakulása 1 eves
 

A Disney költségszintje egyike a legmagasabbaknak a szektorban – írta Loeb Bob Chapek, a Disney vezérigazgatójának címzett levelében. Az ESPN eladását az adósságállomány csökkentésének követelményével indokolta. A szórakoztatóipari óriás az elmúlt években keményen invesztált streamingszolgáltatása, a Disney Plus térhódításába – az idén a várakozások szerint 30 milliárd dollárt költenek tartalomra. 

Chapek a múlt héten jelentette be, hogy továbbra is számítanak arra, hogy a Disney+ 2024-re nyereséges lesz. Az anyavállalat a második negyedévben 1,4 milliárd dollár nyereséget mutatott ki. 

Loeb ugyan nem nevezett meg konkrét tagot, akit kipöckölne az igazgatóságból, viszont úgy ítélte meg, hogy vannak még hiányosságok a tehetség és a gyakorlat terén a testületben. A Disney szarkasztikus hangvételű válaszában üdvözölte a befektetőtől érkező véleményt, viszont méltatta a jelenlegi igazgatóság kvalitásait. 

A Third Point először 2020 második negyedévében szerzett részesedést a  Disney-ben, nem sokkal azután, hogy elindult annak streamingszolgáltatója. Ezt követően azonban kiszállt a papírból, majd 2020 májusa és 2021 augusztusa között 70 százalékkal emelkedett az árfolyam. 

Az idén viszont átlagban több mint 20 százalékkal esett a jegyzés, bár az elmúlt időszakban, még a Third Point részesedésének bejelentése előtt, jócskán felszaladt. Az ügyhöz közel álló források szerint Loebék egymilliárd dollár körüli összegben vásárolhattak be, ez nagyjából hasonló mértékű részesedés, mint az előző volt. 

A Disney jelenleg 67 százalékkal részesedik a Huluból, a Comcasté 33 százalék. Egy megállapodás értelmében legkésőbb 2024-ben kötelező lenne megvásárolnia a Comcast-részesedést, így végső soron logikus lenne a korábbi kivásárlás. 

Elemzői becslések szerint a Hulu-pakett 15-20 milliárd dollárt ér. 

A Third Point az idén arról híresült el, hogy jelentős pakkokat adott el nagy tech cégekből, például a Microsoftból, a Dellből és a fintechpiacon tevékenykedő Intuitból.