A 4iG a Vodafone Magyarország tervezett felvásárlásával egy csapásra jelentős mobilszolgáltatóvá válna, és megkérdőjelezhetetlenül a magyar távközlési piac második számú szereplőjévé emelkedne – írja az akvizícióról szóló kommentárjában a 4iG-t követő amerikai Edison Group elemzőcég.

 

Az egy állami vállalattal közösen lebonyolítani tervezett tranzakció ezen felül olyan kompetenciákat is biztosítana a cégnek, mint az adathálózati megoldások, a virtuális adatközpontok és az IoT-technológiák. Az elemző emlékeztet, hogy a DIGI csoport januári megvásárlásával a cég már vezetékes és műholdas infrastruktúrát, valamint erős piaci jelenlétet is szerzett a vezetékes internet, a fizetős televíziózás és a digitális földfelszíni műsorszórás területén.

Az Edison a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság legfrissebb, tavaly augusztusi adatai alapján megállapítja, hogy 

a Vodafone a 44 százalékos részesedéssel rendelkező, piacvezető Telekom Magyarország mögött a második legnagyobb a mobil hangszolgáltatásban a maga 27 százalékával, amelyet a Telenor szintén 27 százalékkal követ.

Az utolsó mérés szerint emellett a vezetékes hangszolgáltatás tortájából a Telekom Magyarország 49 százalékot kanyarított le magának, míg a 4iG és a Vodafone Magyarország pro forma kombinációja 42 százalékot adna össze.

 

Az internetszolgáltatások tekintetében ellenben a 4iG és a Vodafone Magyarország tandeme együttesen 43 százalékkal állna a dobogó legfelső fokán, megelőzve a 40 százalékos arányt elérő Telekomot.

 

Ugyancsak piacvezető lenne az újonnan létrejövő cég az internetes televíziózásban is, mivel együttes piaci súlyuk elérné a 47 százalékot, míg a Telekom Magyarországnak az egyéves adatok szerint csupán 33 százaléka van/volt.

A szerződés – emeli ki az Edison – a Vodafone Magyarországot 715 milliárd forintra értékeli, miközben a cég a március 31-én lezárt évben 278 milliárd forint nettó árbevételt és több mint 93 milliárd forint korrigált EBITDA-t ért el. Ez 2,6x-os vállalati érték(EV)/árbevétel szorzónak és 7,7x-es EV/korrigált EBITDA szorzónak felel meg.

A tervezett tranzakció azonban további növekedési potenciált is kínál a keresztértékesítés és a teljes vezetékes-mobil konvergencia, valamint a méretnövekedés révén, valamint az üzleti partnerektől (B2B) és a fogyasztóktól (B2C) befolyó bevételek jelentős szinergiáinak köszönhetően – teszi hozzá az elemző. 

A 4iG menedzsmentje amúgy a bevételek, költségek és beruházási szinergiák együttes nettó jelenértékét több mint 150 milliárd forintra becsüli.

Ha pedig a szinergiák nettó jelenértékével csökkentjük a vállalati értéket – így az Edison –, akkor az így kapott 2022-es EV/korrigált EBITDA 6,1x-re, az EV/bevétel pedig 2,0x-re csökken. 

Ezek a mutatók pedig nem haladják meg az európai távközlési ágazatban alkalmazott 1,8-2,3x EV/árbevétel és 6-7x EV/EBITDA szorzókat.

Az elemző amellett felhívja a figyelmet, hogy az ágazatban a stratégiai akvizíciós szorzók jellemzően magasabbak, mint a kereskedelmi szorzók, mivel a vevő általában hajlandó prémiumot fizetni azért, hogy a megszerzett eszközt ellenőrizze és a saját stratégiai üzleti tervéhez igazítsa.

Összességében az Edison az összehasonlítható tranzakciók korlátozott elemzése alapján megállapítja, hogy a 4iG által a Vodafone Magyarországért fizetni kívánt ár nem lépi túl az általa azonosított ágazati precedensek átlagát.

Parragh szerint kulcskérdés volt a Vodafone megvásárlása

Nemzetbiztonsági szempontból is jó döntést hozott az Orbán-kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint.