Az elmúlt másfél hónap raliját követően maradt még némi tartalék az amerikai tőzsdékben, a zászlóshajónak számító S&P 500 index és a Dow Jones részvénykosár egyaránt 3,4 százalékot emelkedhet az év végéig – derül ki a Reuters által készített friss elemzői felmérésből.

Markets Open As Volatility Continues
Fotó: Michael M. Santiago / GettyImages

A hírügynökség által megkérdezett, közel ötven szakértő várakozásain alapuló konszenzus szerint az S&P 500 4280 ponton, a Dow Jones pedig 34 200 ponton búcsúztathatja 2022-t, ami pár százalékos erősödést vetít előre valamivel több mint négy hónap alatt.

A kilátások így némileg romlottak, a legutóbbi, májusi felmérés során ugyanis még átlagosan 4400 pontos S&P 500 célárat becsültek az elemzők az év végére. Bizakodásra ad okot viszont, hogy jövő év elején újabb lendületet vehet az amerikai piac, június végére pedig egészen 4408 pontig menetelhet a vezető tengerentúli részvényindex.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a profi befektetők és az elemzők historikusan meglehetősen pontatlannak bizonyulnak a tőzsdei hozamok előrejelzésében, becsléseik azonban ezzel együtt is értékes betekintést adnak a Wall Streeten uralkodó hangulatba.

Az S&P 500 a nyári rali dacára idén 13 százalékos veszteséget mutat, 2020 tavasza óta pedig már két medvepiaci szakaszt is megélt a tengerentúli A folytatás sem ígérkezik sétagaloppnak, már csak azért sem, mert a mostani felmérésben részt vevő stratégák több mint fele több lefelé mutató kockázatot lát, mint felfelé mutatót, miközben legtöbbjük a piaci volatilitás növekedésére, semmint mérséklődésére számít a következő három hónapban.

Kétszázalékos esést már érdemes lehet megvenni a tőzsdén

Hiába volt itt a medvepiac, és hiába van még mínuszban az S&P 500, érdemes vételekkel próbálkozni.

„Szeptember általában meglehetősen borús hónap a részvénypiacon” – mondta a hírügynökségnek Peter Cardillo, a Spartan Capital Securities vezető közgazdásza. Az ősz elején így némi visszaesésre számít a stratéga, újabb mélypontra azonban várhatóan már nem megy le az index. Cardillo egyébként az átlagnál valamivel optimistább, szerinte 4350 pontra futhat be idén az S&P 500.

Az év vége felé rali kezdődhet, mivel a Fed nem lesz túlságosan agresszív a kamatemelésekkel. Az enyhülésének már látszanak a jelei, és hamarosan a is gyengülhet, mindezek hatására pedig a Fed valószínűleg kevésbé lesz szigorú

 – érvelt a szakértő.

A befektetők abban bíznak, hogy a központi bank szerepét betöltő testület a csütörtökön kezdődő Jackson Hole-i nemzetközi konferencián felfedi lapjait, és iránymutatást ad arra vonatkozóan, hogy a jövőbeli kamatemelések mekkorák lehetnek, és miként látják az amerikai gazdaság kilátásait.

 

A második negyedéves vállalati jelentések eddig támogatták a részvényárfolyamokat, a legfrissebb becslések szerint a jelentési szezont átlagosan 8,8 százalékos profitbővüléssel zárhatják a nagyvállalatok. Bár az egész évre vonatkozó várakozások július óta mérséklődtek, ezzel együtt továbbra is 8 százalékos bővülést vetít előre 2022-re a Refinitiv adatszolgáltató konszenzusa.

A 12 hónapra előretekintő eredményvárakozások alapján az S&P 500 P/E rátája (az árfolyam és az egy részvényre jutó nyereség hányadosa) a tavaly év végi 22-ről 18-ra esett vissza idén, ám továbbra is a 16-os történelmi átlag felett jár, vagyis historikusan továbbra sem alulértékeltek a tengerentúli papírok.