Megbicsaklott a Wall Street nyári ralija, zuhanórepülésbe váltottak az amerikai részvények, mivel a kamatemelési félelmek újra a felszínre kerültek.

The New York Stock Exchange is an American stock exchange located at 11 Wall Street, Lower Manhattan, New York City. In stock exchange billions of dollars of stocks are traded daily. 11/12/2018
Fotó: Shutterstock

 

Az S&P 500 1,3 százalékkal, 4228 pontra, a Dow Jones 0,9 százalékkal, 33 707 pontra, míg a Nasdaq Composite 2 százalékkal, 12 705 pontra esett.


A kijózanító megtorpanásra azért került sor, mert az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) júliusi ülésének jegyzőkönyvei és James Bullard, a St. Louis-i Federal Reserve elnökének megjegyzései arra utaltak, hogy a központi bank valószínűleg folytatja a kamatemelést a közeljövőben.

 

 

Nem mindenki van azonban meggyőződve róla, hogy véget ért a piac közelmúltbeli fellendülése.

 

 

„Nem várnék teljes visszafordulást a júniusi mélypontra vagy valami hasonlóra” – mondta Mike Bailey, az FBB Capital Partners munkatársa.

Úgy gondolom azonban, hogy a piac oldalazó kereskedése vagy egy kis szünet a raliban mindenképpen időszerű lehet

– tette hozzá.

Más hírek szerint a Bed Bath & Beyond részvényeinek összeomlása – miután Ryan Cohen befektetőguru eladta teljes részesedését a kiskereskedő cégben – elmérgesíthette a hangulatot a mémrészvények hívei körében, akik az elmúlt hónapokban támogatták az emelkedést.

Eközben pénteken mintegy 2000 milliárd dollár értékű opciós szerződés is lejárt, ami a piac fokozott volatilitásához vezethetett.