Bár már úgy tűnt, június végére befagyott az európai tőzsdén kereskedett alapok (ETF) piaca, a második fél évet újult erővel és dinamikus bővüléssel indította a befektetési eszközosztály a felpattanó árfolyamoknak köszönhetően.

A hagyományos befektetési alapokhoz képest rugalmasabb és a kisbefektetők számára költséghatékonyabb megoldást kínáló termékkategória összvagyona 6,2 százalékkal, 1317 milliárd euróra nőtt a múlt hónap végére a Refinitiv Lipper adatai szerint.

Etf,Exchange,Traded,Fund,Investment,Concept.,Piggy,Bank,And,Growth
Fotó: Shutterstock

A pénzügyi adatszolgáltató ugyan 2020 márciusa – vagyis a pandémia első hulláma – óta először regisztrált érdemi, mintegy 400 millió eurós tőkekiáramlást a kontinensen jegyzett ETF-ekből, a nyár közepén megugró piaci hozamok ezt bőségesen kompenzálni tudták, megalapozva ezzel a jelentős bővülésnek.

Ami az értékesítést illeti, a befektetők némileg meglepő módon a kötvény-ETF-ek felé fordultak, 4,6 milliárd eurót pakoltak ezekbe júliusban. Főként az amerikai és az európai uniós országok állampapírjait tartalmazó ETF-ek bizonyultak kelendőnek, amelyekbe két-, illetve egymilliárd eurót fektettek.

A legnagyobb eszközértékű részvény-ETF-ekből ezzel szemben 1,7 milliárdos tételt váltottak vissza, főként az eurózónás papírokon túladva (mínusz 1,1 milliárd euró). A befektetők kínai részvény-ETF-ekből ugyanakkor mintegy 800 milliós, amerikai részvényekből pedig bő félmilliárd eurós új kitettséget szereztek a tőzsdén kereskedett alapjaikon keresztül.

A legnagyobb tőkekivonást az árupiaci alapok szenvedték el, a 2,9 milliárd euró a kategória méretéhez képest is tetemes kiáramlás. A pénzpiaci eszközeiket ezzel párhuzamosan 400 millió euróval építették le az európai befektetők. A vegyes és egyéb típusú eszközök minimális pozitív nettó értékesítéssel zárták az időszakot, nem ahogyan nem volt nagy mozgás az alternatív ETF-ek piacán sem.

Az európai tőzsdén kereskedett
alapok (ETF) vagyona
 

A hozamok – az árupiacot kivéve – szinte minden kategóriában a befektetők mellé álltak. A részvényalapú portfóliók összesített vagyona 9 százalékkal – bő 76 milliárd euróval – ugrott meg, a kötvény-ETF-ek pedig 5,5 százalékos gyarapodást nyugtázhattak. A csekély méretű vegyes termékkategória 16 százalékkal – félmilliárd euróval – hízott egyetlen hónap alatt.

Az árupiaci eszközöknél a nyersanyagárak korrekciója okozott 30 százalékos eszközérték-csökkenést, az apró méretű pénzpiaci eszközök vagyona pedig a tőkekiáramlás miatt apadt 7 százalékkal.

A júliusi felpattanás után az európai ETF-ek összesített vagyona már csupán 17 milliárd euróval marad el a tavaly év végi csúcstól, az augusztus első felében tapasztalható kedvező piaci folyamatok stabilizálódása mellett nyár végén így akár új rekord születhet az eszközosztály vagyonát tekintve.