Múlt hónapban a koronavírus-járvány kezdete, vagyis 2020 márciusa óta először nem érkezett friss tőke az európai tőzsdén kereskedett alapokba (ETF). A pénzkivonás ugyan minimális – mindössze 10 millió euró – volt júniusban a Refinitiv Lipper adatai szerint, ám ez annak tükrében mindenképp jelzésértékű, hogy az értékesítési mérleg bő két év után fordult át a negatív tartományba. Az utóbbi egy év során pedig havi átlagban több mint 10 milliárd euró feletti beáramlást regisztrált az eszközosztály, amely a rendkívül széles termékválaszték és a költséghatékonyság miatt az elmúlt években töretlen népszerűségnek örvendett a kisbefektetők körében is.

A piac kora nyári kiszáradása azért is kritikus, mert az inflációs félelmek és a jegybanki szigorítások mellett immár a recessziós aggodalmaktól is fűtött, heves piaci árfolyammozgások 68,8 milliárd euróval apasztották az ETF-ek eszközértékét.

A barge makes its way on the river Main past the headquarters of the European Central Bank (ECB, R) on January 21, 2020 in Frankfurt am Main, western Germany. - The European Central Bank could provide on January 23, 2020 some details on its major project of the year, the review of its strategy, while maintaining the monetary status quo in a calmer economic context. (Photo by Boris Roessler / dpa / AFP) / Germany OUT
Fotó: Boris Roessler / DPA via AFP

Az európai ETF-ek összvagyona így röpke egy hónap alatt több mint 5 százalékkal zsugorodott, június végén 1240 milliárd dollárra rúgott a befektetett állomány.

A mind közül legméretesebb részvény-ETF kategória a visszaesés tekintetében is élen járt, az összvagyon 6,4 százalékkal csökkent, azzal együtt is, hogy itt még a vevők voltak többségben, 2,6 milliárd eurós tőkebeáramlást generálva a hónap során.

A legtöbb pénzt, 2,3 milliárd eurót a kötvénypiaci termékekből váltották vissza, a kategória eszközértéke pedig 2,4 százalékkal, 300 milliárd euró közelébe esett. Az előbbieknél lényegesen kisebb részarányú árupiaci ETF-ek mintegy 4 százalékos vagyonvesztést szenvedtek el, jórészt a termékekből kiáramló 700 millió eurónyi tőke miatt.

A parányi méretű alternatív és vegyes eszközcsalád ugyancsak mérsékelt eszközérték-csökkenést könyvelhettek el, a pénzpiaci ETF-ek vagyona viszont 7,5 százalékkal ugrott meg, döntően a kategória méretéhez képest tetemes, mintegy 300 millió eurós tőkeinjekció révén.

Meglehetősen vérszegény az első fél év mérlege is. A tavalyi évet még 1330 milliárd eurós vagyoncsúccsal záró eszközosztály 90 milliárd euróval – közel 7 százalékkal – erodálódott idén, a sokasodó gazdasági és tőkepiaci kihívások nyomán óvatosabbá váló befektetők, valamint a bezuhanó eszközárfolyamok miatt.

A piaci turbulencia leginkább a részvény-ETF-eket viselte meg, 10 százalékos vagyonvesztést okozva az első számú termékkategóriában. A kötvényportfóliók összértéke ehhez képest mérsékeltebb, 4 százalékos csökkenést mutat. 

Az elmúlt időszaknak is vannak azonban nyertesei. A lanyhuló kockázatvállalási szándék és a jegybanki kamatemelések hatására csaknem 40 százalékkal pattant fel a pénzpiaci ETF-ek eszközértéke, a nyersanyag- és energiaárak brutális emelkedése pedig az árupiaci alapokat duzzasztotta bő másfélszeresre az elmúlt hat hónap során. Az utóbbiak vagyona június végén már az 50 milliárd eurót is meghaladta.