Az áramárak megugrása messze nemcsak a lakosságot érinti érzékenyen, hanem a vállalkozásokat is legalább olyan erősen fenyegeti.

Miközben a társaságok költségei meredeken emelkednek, hasznuk csökken, és a vásárlóerő csökkenése miatt még az értékesítési lehetőségeik is mélyrepülésbe kerülnek – írja a Bloomberg. A folyamat végén gyakorlatilag mindenki károsul, a nagyfogyasztókon át a kereskedők is rosszul járnak. Az orosz gázfüggés miatt a németországi társaságok vannak az egyik legnehezebb helyzetben. Nem csoda tehát, hogy a Citigroup gázsokkra érzékeny cégeinek kosara alulteljesítette a a Stoxx 600-as cégek eredményét.


 

KKV üzlet csőd krízis
Fotó: Shutterstock

A kiskereskedelem sem ússza meg a válságot, ezt már az Egyesült Államok cégei is érzik. Azt, hogy az aggodalom megalapozott, az is bizonyítja, hogy 

a héten a Nordstrom INC., részvénye egy nap alatt 20 százalékot zuhant, a Macy’s pedig csökkentette eredmény-előrejelzését.

Az Egyesült Királyságban a kiskereskedelmi készletek mutatója idén eddig mintegy 35 százalékot esett vissza.

Az sok kérdőjelet, és aggodalmat hoz a piacra

– mondta Clive Burstow, a Barings londoni székhelyű globális erőforrásokért felelős vezetője. 

A magas árak hajtják az inflációt, és az ellátási láncoknak is betesznek.

– tette hozzá.

Jól leírja a helyzetet Ben Powell, a BlackRock Investment Institute véleménye, amely szerint

a cégek bevételei ingatagnak tűnnek a következő néhány negyedévben.

Beszédes, hogy az EPFR Global adatai szerint a globális részvényalapok értéke 5,1 milliárd dollárral csökkent az augusztus 24-ig tartó héten.

Mindenhol érezhető a magasabb energiaszámlák okozta fájdalom. Japán az atomerőművei újranyitását fontolgatja, Németország pedig a régi széntüzelésű erőműveit fűti fel ismét, Koszovóban pedig immár rendszeresek az áramszünetek. A magas árak miatt a vegyipari cégek csökkentették a termelést, a szűkösebb műtrágyaellátás sújtja a mezőgazdaságot, egyben közvetetten drágítja az élelmiszereket. Az Egyesült Államok autógyártói szerint a megugró energiaköltségek veszélyeztetik a kibocsátást, míg a Honda Motor Co. kínai gyárát bezárták az energiafelhasználás visszaszorítására irányuló előírás miatt.

Beata Manthey, a Citigroup Inc. globális részvénystratégája szerint 

a ciklikusan növekvő részvények lehetnek a legnagyobb vesztesek, különösen a fogyasztói, a technológiai és a kiskereskedelmi szektor kerülhet bajba.