Stabil növekedésről számolt be a szerdai tőzsdezárás után a PannErgy az első félévre vonatkozóan. A geotermikus energiát hasznosító közműtársaság árbevétele 7 százalékkal 3,69 milliárd forintra emelkedtek, amiből 3,09 milliárd forint származott hőértékesítésből.

pannergy
Fotó: Krizsán Csaba/MTI

A vállalat időközi beszámolója szerint az első félévben radikálisan megnövekedett szénhidrogénárak és az ellátásbizonytalanság, továbbá a jelentős szén-dioxid-kibocsátási kvóta költségei következtében a geotermikus energia versenyképessége tovább növekedett.

A társaság kiadásai az és a korábbi kapacitásbővítő fejlesztések hatására 12 százalékkal ugrottak meg, működési eredménye ezzel együtt is javult a TT-Geotermia leányvállalat értékesítésén elkönyvelt 90 milliós tranzakciós nyereségnek köszönhetően.

Az EBITDA-soron 1,735 milliárd forint eredményt mutatott ki a PannErgy, 11 százalékkal felülmúlva ezzel a tavalyi teljesítményt.

A pénzügyi tevékenység 194 milliós veszteséget mutat az időszakban, melynek több mint felét a forint euróval szembeni gyengülésén elszenvedett – nem realizált – árfolyamveszteség okozta. Az adózott nyereség azonban még ezzel együtt is 10 százalékkal 772 millió forintra nőtt.

Az első félévben elért 1,735 milliárd forintos EBITDA a menedzsment szerint megfelelő alapot nyújt a csoport egész évre kitűzött, 3,25-3,35 milliárd forintos eredménytervének teljesüléséhez, ezért az EBITDA-célt – a 2022-re vonatkozó 1752 terajoule hőértékesítési tervvel együtt – megerősítette a vezetőség.

 

A bevételekhez a győri geotermikus projekt közel kétmilliárd forinttal járult hozzá, ez 12 százalékos növekedést jelent éves alapon. A miskolci termelőegység értékesítése ezzel szemben 7 százalékkal 1,044 milliárd forintra mérséklődött, míg a legkisebb projektek közül a szentlőrinci 43 millió, a berekfürdői pedig 65 millió forinttal járult hozzá a forgalomhoz. A társaságnak emellett további 510 millió forint bevétele származott villamos energia értékesítéséből.

A javuló eredményt megelőlegezte már a társaság július közepén ismertetett második negyedéves termelési jelentése is. Ebben rekordnagyságú, közel 345 ezer gigajoule (GJ) értékesített hőmennyiségről adott számot a PannErgy, amely az előző évi bázist 5,5, a tervértéket pedig 9,3 százalékkal múlta felül.

A társaság részvényei szerdán közel 0,5 százalékkal gyengültek viszonylag gyér, 6,6 millió forintos forgalomban. Az év eleje óta ugyanakkor még így is 8 százalék feletti erősödést tudhat maga mögött a kurzus.