Egyre kedvezőbb adószabályokkal csábítanák el a kripto- és blokkláncbefektetőket az Egyesült Királyság szigetei – írta a Business Insider India

Jersey és Guernsey sziget olyan adóparadicsommal száll ringbe a befektetők pénzéért, mint a Kajmán-szigetek vagy Bermuda.

Cryptocurrency,Coins,-,Litecoin,,Bitcoin,,Ethereum
Fotó: Shutterstock

A Nagy-Britanniához tartozó, de a francia partokhoz közel eső Csatorna-szigetek átvennék a hagyományos adóparadicsomok helyet, bár inkább a kriptovilágban rejlő lehetőségeket aknáznák ki. Ennek érdekében a jogszabályi környezetet olyan formán alakították ki, ami ideális a kripto-, blokklánc- és a fintech cégek számára. Meg lehet említeni például azt, hogy egyik szigeten sincsen tőkenyereség utáni vagy örökösödési így a befektetések számára kiváló táptalajt biztosítanak.

A Csatorna-szigetek már azelőtt elkezdtek felkészülni a kriptókért folyó versenyre, hogy a technológia bekerült volna a mainstreambe. A Digital Jersey fintech cég vezetője, Edmund Hatton az Insidernek úgy nyilatkozott, hogy akkor kezdtek el ötletelni a kriptókban rejlő lehetőségeken, amikor arra lettek figyelmesek, hogy az ügyfeleik egyre többet beszélnek a bitcoinról, még 2011-ben. Jersey sziget ekkor olyan cégeket kezdett el bevonzani, mint a CoinShares, amely nagyjából 3 milliárd dollár értékű vagyont kezel. A svájci székhelyű csoport 2021 januárjában Jersey-t használta tőzsdei termékének, a kriptoalapú fizikai bitcoinnak a létrehozásához.

Eközben a Guernsey Finance vezérigazgatója a közelmúltban Miamiba utazott, amely az Egyesült Államok egyik legismertebb kriptoközpontjává nőtte ki magát. Barney Lewis, a Zedra befektetési cég guernsey-i alapkezelője szerint ez annak az erőfeszítésnek a része, hogy a nyugati kriptobefektetőket a szigetre csábítsa, és lépéselőnyt szerezzen a rivális Kajmán-szigetekkel szemben.

Royaume-Uni - les Anglo-Normandes - le de Jersey - Le phare de la Corbire accessible mare basse par un chemin pitonnier Photo Eric Beracassat/Hans Lucas (Photo by Eric Beracassat / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Eric Beracassat / AFP

A Csatorna-szigetek azon törekvése, hogy a kriptobefektetőket magukhoz édesgessék, az elmúlt kilenc-tíz hónapban egybeesett a kriptotéllel, 

vagyis azzal a jelenséggel, hogy a befektetők széles körben elkezdtek kihátrálni a és a többi kriptodeviza mögül. A leghíresebb kriptopénz, a bitcoin 2022-ben 49,7 százalékkal zuhant, 24 ezer dolláros érték alá. A másik legnagyobb kapitalizációjú az ethereum 49,8 százalékkal zsugorodott, 1900 dollár alá. Az előbbinek 69 ezer dollárnál járt a tetőpontja korábban, az utóbbinak pedig 4867 dollárnál. 

A részvények árfolyama is zuhant 2022-ben, ami azt jelenti, hogy a hagyományos befektetők is kezdik kétségbe vonni a kriptókban rejlő valódi lehetőségeket. Ezt a helyzetet csak rontja, hogy az többéves csúcsra nőtt globális szinten. Lewis szerint azok a befektetők, akik már régóta foglalkoznak digitális eszközökkel, hajlamosak  a mostani kondíciókra csak megrántani a vállukat, és azt mondani, hogy a kriptotél a piac szükséges velejárója, a stresszteszt, ami hosszú távon hasznos lesz a cégek számára.

Rég nem látott magasságokban járt a bitcoin árfolyama

A világ legismertebb és legnépszerűbb kriptovalutájának árfolyama június óta először lépte át a 25 ezres szintet, ám néhány óra alatt ismét visszagyengült. A 25 ezer dolláros szintet 2 százalékos emelkedés után sikerült elérnie a kriptónak, június közepe óta ez volt a legmagasabb jegyzés.