Egyre csak erősödik a dollár, már az euróval szembeni paritás alá is betört és a közeljövőben is ennek a trendnek a folytatódására lehet számítani – írták a holland ING Bank elemzői kedd reggel.

13 July 2022, Hessen, Frankfurt/Main: In an exchange office at Frankfurt's Römerberg, the logos of (from top to bottom) the euro, the dollar, the pound and the old sign for the French franc can be seen. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Frank Rumpenhorst / DPA Picture-Alliance via AFP

 

A zöldhasú erejét a szakértők szerint a következő tényezők ideális kombinációja támasztja alá:

a) A piacok az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnökének pénteki Jackson Hole-i beszédétől héjahangvételt várnak, azaz úgy vélik, további intenzív kamatemelésekre utalhat majd Jerome Powell.

b) A globális kockázati hangulat instabilitása a defenzív kereskedést táplálja;

c) Az egekbe szökő gázárak erőteljesebben rontják a világ Egyesült Államokon kívüli részei – különösen az euróövezet – kilátásait.

Ma egyébként a befektetők nem számítanak újabb Fed-nyilatkozatra, ehelyett a főbb gazdaságok augusztusi BMI-adatait fogják figyelni. Ezek az USD-euró keresztárfolyamában ugyan kisebb változást hozhatnak, ám a jelenleg a dollárt támogató átfogó globális makrogazdasági kép intakt marad.

A meghatározó devizák tartós fellendülése a zöldhasúval szemben jelenleg valószínűtlennek tűnik. 

A prociklikus devizák – különösen az európaiak – továbbra is gyengélkednek, mivel a globális kockázati környezet is ingadozó marad.

Hasonlóan látják a helyzetet Suppan Gergely és Horváth András a Takarékbank vezető elemzői is, akik a bank kedd reggeli hírlevelében kiemelik, hogy tovább erősödik a dollár az euróval és a főbb devizákkal szemben, miközben a piacok a Fed pénteki szimpóziumára várnak.

 

A jelenlegi fokozott kockázatkerülést tükrözi a jen és a svájci frank erősödése, az eurót pedig igen erős nyomás alatt tartja az energiaárak elszállása – tették hozzá.

Alig mozdulnak a régiós devizák – folytatták Suppanék. 

A forint reggel kissé erősödött, miután a kormány határidőre elküldte az uniós források lehívásával kapcsolatos válaszait az Európai Bizottságnak, de később a kedvezőtlen európai  BMI-adatok megjelenésével visszájára fordult a folyamat és az euró újabb gyengülésével párhuzamosan a hazai deviza is lefelé vette az irányt. Délelőtt 11-kor az eurót 411, a dollárt pedig 414 forint környékén váltották. A forint árfolyamát ugyanakkor kedden az európai uniós források megszerzéséről szóló hírek, illetve értelmezéseik is befolyásolhatják.