Letartóztattak egy 29 éves férfit a holland hatóságok, aki a gyanú szerint a Tornado Cash nevű eredetálcázó szolgáltatás egyik fejlesztője volt – írja a Reuters. A szolgáltatást a héten helyezte szankciók alá az Egyesült Államok, gyakorlatilag megtiltva az amerikai magánszemélyek és cégek számára, hogy kapcsolatba lépjenek a vele.

2021-04-09 11:22:53 THE HAGUE - A supporter of the Extinction Rebellion action group is arrested at the entrance of the Binnenhof. The activists first tried to enter the Binnenhof, but the police managed to prevent that. The campaign kicked off the Earth Parade, an action that will travel through the Netherlands for a week. (Photo by MARCO DE SWART / ANP MAG / ANP via AFP)
Illusztráció
Fotó: Marco De Swart / ANP via AFP

A hétfőn bejelentett amerikai szankciók felhívták a figyelmet arra, hogy az anonimitást erősítő kriptomixert hekkerek, csalók és más kriptodevizát használó bűnözők alkalmazzák előszeretettel. A program szankcionálásával kapcsolatos problémákra rávilágít azonban az is, hogy a szankciók bejelentését követően valaki, akinek már a Tornado Cashben volt tárolva a pénze, elkezdett 0,1 ethert küldeni számos ismert személyiség kriptotárcájára. Így többek között Mark Zuckerberg húga, Shaq, Jimmy Fallon és mások is kaptak a szankcionált kriptoeszközökből.

A nagy összegű csalásokkal, környezeti bűncselekményekkel és eszközök lefoglalásával foglalkozó holland ügyészség (FIOD) közleménye szerint mintegy hétmilliárd dollárnyi virtuális pénzt mostak tisztára a szoftverrel. Azt is elárulták, hogy a gyanúsítottat szerdán fogták el Amszterdamban. Pénzmosással kapcsolatos vádakkal kell majd szembenéznie.

A FIOD még az amerikai szankciók előtt, júniusban kezdte meg a nyomozását, és nem zárta ki a további letartóztatásokat sem.