Londonba költözik az Instagram-vezér Adam Mosseri, ami a közösségi oldal részéről stratégiai változást is jelent – írja a Financial Times. A lépéssel London – mely már most is a Meta legnagyobb tengerentúli központja több mint négyezer alkalmazottal – válik lényegében az Instagram bázisává a következő hónapok során.

A vezető még az idei évben az Atlanti-óceán innenső oldalára költözik, és a Meta új irodáját is elkezdi feltölteni új dolgozókkal. A közösségi oldal fő célja jelenleg az influenszerek megtartása, azonban az erre létrehozott csapatok eddig Los Angelesből és New Yorkból dolgoztak.

Adam Mosseri, Head of Instagram poses  at Facebook Japan office in Minato Ward, Tokyo on March 15, 2019.  ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Ryuzo Suzuki / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Fotó: Ryuzo Suzuki / The Yomiuri Shimbun via AFP

A Meta élén álló Mark Zuckerberg aggodalmát fejezte ki, hogy a vállalat felhasználókat veszít a TikTokkal szemben. Mosseri, aki közel áll Zuckerberghez 2008 óta van a cégnél, és a News Feed fejlesztésén kezdte munkáját, majd 2018-ban lett az Instagram vezetője. A hírek szerint szeretett volna azonban egy ideig a vállalat kaliforniai központjától távol dolgozni.

Azonban az Instagram ügyeire rálátó források szerint 

a döntés hátterében költségcsökkentési törekvések is állnak, lévén a brit programozói fizetések mindössze harmadakkorák, mint a San Franciscóban megszokottak. 

A fotómegosztó közölte, hogy továbbra is igyekszik globálisan vadászni a tehetségekre.

A céget birtokló Meta a brit kormány új, kutatás-fejlesztési adókedvezményeiből is hasznot húzhat, melyet Rishi Sunak még pénzügyminiszterként vezetett be. A cég képviselői találkoztak Sunakkal és a kulturális miniszter Nadine Dorriesszel tavaly, hogy a vállalat brit jelenlétéről tárgyaljanak, ugyanakkor Mosseri ezeken a találkozókon nem vett részt.

A Meta múlt héten közzétett eredményei mindenesetre a bevételek csökkenését mutatták, a cég története során először, miközben a költségek és a dolgozók száma is emelkedett. Zuckerberg korábban már jelezte, hogy az elvárások növelésével szeretné a dolgozók egy részét távozásra bírni.

Közben ugyancsak a múlt héten az Instagram visszakozott az algoritmusának változásán, mely a Reels nevet viselő rövid videókat részesítette előnyben a fotók helyett. Erre azért kényszerült a vállalat, mert a felhasználók szerint ez az influenszer- és reklámtartalom növekedését hozta, barátaik posztjai rovására, és 

a lépés ellen többek között Kylie Jenner és Kim Kardashian is tiltakozott. 

Mosseri eleinte igyekezett megvédeni a döntést, ám napokon belül meghátrált végül. A Metától nemrég távozott Zuckerberg jobbkeze, Sheryl Sandberg is.