Elestek a tengerentúli tőzsdék a gazdasági lassulást jelző adatok miatt, a befektetők most a hét második felére ütemezett amerikai jegybank-gyűlésre koncentrálnak. A legfrissebb adatok szerint a magánszektor üzleti tevékenysége augusztusban második hónapja zsugorodott az Egyesült Államokban, különösen a szolgáltatási szektorban, mivel az és a szigorodó jegybanki politika miatt gyengült a kereslet.

tőzsdezárás pirosban van a tőzsde medvepiac Global stock market down turn into a negative growth recession - 3D illustration rendering

Fotó: Shutterstock

A kompozit beszerzési menedzserindex (BMI) augusztusban 45 pontra csökkent a júliusi 47,7-ről, 

ami 2021 februárja óta a legalacsonyabb érték. Az 50 alatti szám a gazdaság zsugorodását jelzi. A borús kilátások miatt alapkamat emelést várnak a jegybanktól, ezzel kapcsolatban a közgazdászok véleménye megoszlik, hogy 50 vagy 75 bázispontos emelés várható.

Második hónapja zsugorodik az amerikai gazdaság, a dollárnak ez nem jó

Másfél éves mélypontra esett vissza az amerikai magánszektor üzleti tevékenysége a kedden nyilvánosságra hozott BMI-adatok szerint.

A Dow Jones index 154,02 ponttal, 0,47 százalékkal, 32 909,59 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutatója 10,73 ponttal, 0,26 százalékkal esett, és 4127,26 ponton zárta a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,27 ponttal csökkent, és 12 381,3 ponton zárt. Mindeközben

 a Zoom Video Communications részvényei csaknem 17 százalékot zuhantak, miután a vállalat csökkentette éves profit- és bevétel-előrejelzését.