A vezető amerikai részvénypiacok jelentős nyári emelkedését a technikai okokat leszámítva (például extrém túladottságot és szélsőségesen medvepiaci beállítottságú szentimentmutatókat az idei mélypontokon) az okozta, hogy a gazdasági lassulást és a közelgő recessziós veszélyt látva a piac elkezdte árazni a Fed fordulatát. Azaz a jelenleg javában zajló kamatemelési ciklus után (az aktuális kérdés most az, hogy a soron következő szeptemberi ülésen 50 vagy 75 bázisponttal emelnek majd kamatot) vagy helyesebben azt a növekedés előre vetített földbe állása miatt megszakítva már jövőre kamatvágásra kényszerül az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény.

A piaci által árazott 2023-as kamatcsökkentések ténye mellett azok mértéke is jelentős: jelenleg nagyságrendileg 50 bázispont, de pár hete, a záporozó recessziós makroadatok közepette elérte a 100 bázispontot is. A piac véleménye tehát elég határozott.

kamat
Fotó: Shutterstock

Mindez azért érdekes, mert a piaci mondás úgy tartja: don’t fight the Fed, azaz a Feddel nem érdemes ujjat húzni. A Fed pedig a saját várakozásait tükröző pontábra szerint arra számít, hogy 2023-ban is folytatja még a jelenleg futó emelési ciklusát. Érdekes helyzet, és az idő mutatja majd meg, hogy kinek volt igaza.

A piaci árazás, azaz a Fed-kamatvágások 2023-as megindulása malmára hajtja a vizet a kínai gazdaság jelentős lassulása (a kínai jegybank emiatt már lazított is többször) és a rendkívül pesszimista előremutató üzleti várakozások. A Fed kamatemelési ciklusának jövőbeli folytatását pedig a makacsul magas (még akkor is, ha az inflációs csúcs már esetleg mögöttünk van), valamint a monetáris kondícióknak az utóbbi hónapokban (éppen az előrevetített Fed-fordulat miatt emelkedő részvénypiacok miatt) regisztrált lazulása támogatják.

A Fed-fordulat árazását és az arra esetlegesen válaszul adott Fed-kommunikációt érdemes figyelemmel kísérni, mert jelentős mozgásokat indukálhat a deviza-, a kötvény- és a részvénypiacokon egyaránt. Az euró-dollár árfolyam a paritáson, az amerikai tízéves hozam a 3 százalékos pszichológiai szinten, az S&P 500 részvényindex pedig a kétszáz napos mozgóátlag érintése után, az ötvennapos és a kétszáz napos mozgóátlagok között várja az igazság pillanatát.

 

Jelen anyag a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik az OTP Bank hivatalos álláspontjával.