Alan Blinder egykori Fed-elnök egyik elhíresült mondása szerint az árstabilitás azt jelenti, amikor az átlagember már nem aggódik az miatt, sőt nem is beszél róla. Jelenleg meglehetősen messze vagyunk ettől, szerte a világon évtizedes csúcsokat dönt a fogyasztói árak emelkedése. Az infláció lesz a központi témája a Kansas City Federal Reserve által a festői Jackson Hole síparadicsomban megrendezett éves dzsemborinak is, amelyen minden évben megjelenik (a pandémia alatt online) a világ pénzügyi életének színe-java. 

Jerome Powell, a Fed elnöke. Fotó: AFP

Az idei esemény legfontosabb része Jerome Powell Fed-elnök beszéde lesz,

az amerikai jegybankár tavaly még átmeneti jelenségnek gondolta az inflációt, de súlyosan tévedett, azóta még a recessziót is bevállalnák az áremelkedés ütemének letörése érdekében. Powell pénteken beszél majd, a pénzügyi világ azt latolgatja, hogy a júliusi 75 bázispontos kamatemelés után szeptemberben megelégednek-e 50-nel. Kiderül az is, ad-e Powell bármiféle jelzést a Fed jövő évi terveire vonatkozóan.

A piac erősen megosztott a kérdésben. A CME Fed Watch Tool nevű eszköze, amely piaci információk, határidős árak alapján ad előrejelzést, 47,5 százalék valószínűséget rendel az 50 bázispontos és 52,5 százalékosat a 75 bázispontos szeptemberi szigorításhoz. 

Elemzői vélemények szerint Powell a kamatemelések mértékének csökkenését fogja jelezni, viszont utal majd arra is, hogy a központi bank a vártnál tovább maradhat szigorító üzemmódban.

 

Az amerikai fogyasztói árak növekedési üteme 8,5 százalékra szelídült júliusban, de így is csaknem négy évtizedes csúcson van. A Reuters elemzői konszenzusa jövőre éves átlagban 4 százalékhoz közeli mértéket vár. Jan Hatzius, a Goldman Sachs vezető közgazdásza szerint Powell inkább arra helyezi majd a hangsúlyt, hogy nagy a kockázata a túlszigorításnak, s így visszavehet a tempóból a Fed.

A helyzet Európában, ha lehet, még rosszabb, az orosz–ukrán háború súlyosabban érinti az öreg kontinenst. A német jegybank, a Bundesbank a héten már két számjegyű inflációra figyelmeztetett az eurózónában. 

Az Európai Központi Bank (EKB) aktuális várakozásai szerint az infláció jövőre 3,5 százalékra szelídül, ugyanakkor az EKB az elmúlt időszakban folyamatosan emelte inflációs prognózisát. 

A németek jövőre 6 százalékos fogyasztói inflációt várnak, ami azt jelzi, hogy a központi bank ismét emelni kényszerül előrejelzését szeptemberben. Az EKB 11 évi szünet után a múlt hónapban emelte irányadó kamatát. Isabel Schnabel, az EKB igazgatóságának német tagja egy konferencián jelezte, hogy az infláció még jó darabig velünk marad. 

Neel Kashkari, a Federal Reserve Bank of Minneapolis elnöke is óva int attól, hogy a Fed lazítson a gyeplőn. 

Amikor 8-9 százalékos az áremelkedés növekedési üteme, nagy a veszélye annak, hogy az inflációs várakozások leszakadnak a horgonyról. Ebben az esetben nagyon agresszív kamatemelésekre lenne szükség. 

(Kashkari a Fed regionális bankjainak elnökei közül a leginkább héja beállítottságú, viszont nem tagja a kamatokról döntő nyílt piaci bizottságnak.)

A dollárkamatok várható további emelkedése folytán a zöldhasú erősödésre van ítélve az euróval szemben. A német gazdaságból érkező rossz hírek kapcsán egyre elkerülhetetlenebbnek látszik az eurózóna recessziója. Ennek nyomán az euró-dollár árfolyam, úgy tűnik, immár tartósan megragad a paritás alatt, vagyis egy euróért kevesebb mint egy dollárt adnak a piacokon.

Ez az euró-forint árfolyamra is nagy hatással van (a többi közép-európai devizára szintén), a kamatemelési várakozások erősödése az Egyesült Államokban nagy szerepet játszik abban, hogy gyengül a forint

 

 

Felfelé vezető rögös út várhat a tőzsdézőkre az év végéig

A nyári rali után még néhány százaléknyi emelkedés várható a meghatározó amerikai tőzsdeindexekben az idén. Az év végéig hátralévő időszak azonban így is rázós lehet a befektetőknek.