Pénz- és tőkepiac

Magasabb inflációt is tolerál ezentúl a Fed

A gazdaságélénkítés és a foglalkoztatottság helyreállítása két olyan elsődleges cél, amelynek érdekében a Fed a jövőben két százalékosnál magasabb inflációt is elfogadhatónak tart – jelentette be Jerome Powell, az amerikai jegybank elnöke.

Hatalmas várakozás előzte meg Jerome Powell idei beszédét az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed banká­rainak szokásos éves Jackson Hole-i kétnapos konferenciáján. A Fed elnöke videón közvetített beszédében bejelentette, hogy a szempontjából optimális inflációs célt az eddigi 2 százalékos fix értékkel szemben a jövőben egy hosszabb időszakra vonatkozó átlagos értékként határozzák meg, az egészségesebb szintre emelése érdekében. Az átlagos inflációs célkövetési rendszerre való áttérés lehetőséget ad a Fednek, hogy nagyobb ösztönzést nyújtson a koronavírus-járvány által sújtott gazdaságnak, és sokkal jobban tolerálja az inflációs kiugrásokat abban az időszakban, amikor a gazdaság felívelése és a fogyasztás élénkülése miatt felfelé indulnak majd az árak. Természetesen egy esetleges újabb idején is több eszköze maradna a jegybanknak a helyzet kezelésére. Powell beszédében nem pontosította, hogy milyen időtávon határozzák meg az átlagos inflációt, és mekkora kilengést tart még elfogadhatónak a 2 százalékos átlag fenntartásához. Ugyanakkor jelezte, hogy az inflációs átlag meghatározására a jegybanknak nem lesz egzakt képlete.

Jerome Powell hangsúlyozta, hogy a Fed intézkedéseinek elsődleges szempontja a foglalkoztatottság helyreállítása, az alacsony és közepes jövedelmű társadalmi rétegek helyzetének megerősítése. Kiemelte, hogy a gazdaságélénkítés és a stabil fenntartható anélkül is, hogy az infláció nem kívánt növekedését okozná.

Az átlagos inflációs célkövetési rendszerre való áttérés nem csak módszertani kérdés, hiszen ha többéves időszaki átlagként tekintünk az inflációs célra, akkor annak teljesüléséhez továbbra is szükség lehet a laza monetáris környezetre.

Egyes szakértői vélemények szerint akár öt évig is maradhat a nulla százalék közeli alapkamat, noha Powell beszédében nem tett kifejezett ígéretet erre.

Fotó: Daniel Acker / Getty Images

Az alacsony kamatszintből a részvények és a feltörekvő piacok profitálhatnak. Ezzel szemben az infláció csökkenti a hosszabb lejáratú államkötvények értékét, az alacsony kamatszint mellett pedig a legbiztonságosabb kötvények valószínűleg negatív reálhozamot kínálnak majd belátható időtávon.

Fotó: AFP

A Fed inflációs célkövetési rendszere 2012 januárja óta van érvényben. Különösen azért fontos az inflációs politika átalakítása, mert az Egyesült Államokban az infláció évek óta az akkor meghatározott 2 százalékos jegybanki célszint alatt mozog. A jegybank által elsősorban figyelembe vett személyes fogyasztási kiadások (Core PCE) maginflációs mutatója legutóbb két évvel ezelőtt volt 2 százalékon, azóta folyamatosan alacsonyabb.

Ha a jövőben az infláció többéves átlaga lesz az irányadó, akkor egészen magas inflációs kiugrások is elfogadhatók maradhatnak a gazdaság élénkítését elősegítő laza monetáris politika mellett.

Az amerikai tőzsdék erősödtek a Fed elnökének bejelentését követően, a dollár ellenben zuhanásnak indult az euróval szemben. Ez azt mutatja, hogy a piac is a laza monetáris politika folytatásaként értelmezi Jerome Powell szavait.

jackson hole Federal Reserve - Fed Amerikai Egyesült Államok Jerome Powell
Kapcsolódó cikkek