Újabb rekordot ért el az idei év első felében a magyarországi faktoringpiac: a faktorált forgalom megközelítette a 2170 milliárd forintot, ami impozáns, 31 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi volumenhez képest – derül ki a Magyar Faktoring Szövetség honlapján közzétett adatokból. A bruttó faktorált állomány eközben több mint a másfélszeresére, 460 milliárd forintra emelkedett éves alapon, miközben a nettó faktorált állománynál 60 százalékos emelkedést mutatott ki a szervezet, 393,5 milliárdos volumen mellett.

Faktorálás
Fotó: Shutterstock

Az ügyfélszám viszont nem változott érdemben az ágazati szövetség adatai szerint: miközben az összes nyilvántartott ügyfél száma 3,4 százalékkal, 4492-re nőtt egy év alatt, az aktív ügyfeleké bő 3 százalékkal csökkent, és éppen meghaladta a 3300-at.

A faktorált forgalom alakulása
 

A szövetség tavalyi évről közzétett részletes adatai szerint 

a faktoringpiac változatlanul igen koncentrált Magyarországon: a legnagyobb öt szolgáltató a forgalom 90 százalékát, a legjelentősebb tíz pedig 99 százalékát adta 2021-ben.

A forgalom túlnyomó részét – 92 százalékát – a belföldi faktoring tette ki, miközben az exportfaktoringé 7, az importfaktoringé pedig 1 százalékos volt. A forgalom legnagyobb részét – 60 százalékát – a nagyvállalatok adták az elmúlt évben, a középvállalkozások 21, a kisvállalkozások 12, a mikrovállalkozások pedig 8 százalékkal részesedtek a tortából. (Az utóbbiak forgalmon belüli súlya viszont érezhetően, 3 százalékponttal emelkedett tavaly 2020-hoz képest.)

Az ágazatok közül 2021-ben az ipar és a adta a forgalom mintegy négyötödét – 51, illetve 21 százalékos részesedéssel –, miközben a szolgáltatások súlya 12, a mezőgazdaságban érdekelt cégeké pedig 6 százalékot tett ki.