Stabilról negatívra rontotta hétfőn a Takarék Jelzálogbank Nyrt. által kibocsátott jelzáloglevelek minősítésének kilátásait az S&P Global Ratings.

A hitelminősítő a jelzáloglevelek BBB hitelminősítését viszont megerősítette. A döntés hátterében az áll, hogy az S&P augusztus 12-én stabilról negatívra rontotta a Magyarország hosszú és rövid lejáratú, devizában is forintban fennálló adóssága kockázati besorolásának kilátását, miközben a megerősítettw a BBB/A-2 osztályzatot.

A délután érkező kedvezőtlen hír dacára a társaság papírjai 3 százalékos erősödéssel fejezték be a hétfői kereskedést, elenyésző forgalomban. Az év kezdetétől számítva viszont még így is 13,5 százalékos mínusznál jár a kurzus.

A Magyar Bankholding tagbankja a megváltozott gazdasági környezet ellenére eredményes első fél évet zárt, június végéig 978 millió forint adózás előtti nyereséget elérve. A pénzintézet mérlegfőösszege 758 milliárd, a refinanszírozott hitelállománya pedig közel 350 milliárd forintra gyarapodott, mindezek révén sikeresen megszilárdította meghatározó szerepét a hazai jelzálogpiacon.