A Takarék Jelzálogbank Nyrt. a változó piaci környezet ellenére kiváló teljesítményt nyújtott 2022 első fél évében – derült ki a hitelintézet által közzétett pénzügyi jelentésből. 

Ez alapján az adózás előtti eredmény – az extraprofit-különadó ellenére – elérte az egymilliárd, az adózott eredmény pedig a 877 millió forintot. 

A növekedés elsősorban a nettó kamatjövedelem 50,7 százalékos éves emelkedésének köszönhető, amely meghaladta a 2,944 milliárd forintot. Ebben szerepet játszott a refinanszírozási állomány bővülése, valamint az állampapír-portfólió kamateredményének növekedése.

Fotó: Róka László

A bank IFRS szerinti mérlegfőösszege 17,7 százalékkal, azaz 114,2 milliárd forinttal nőtt 2021. június 30. óta, így 2022. június végére 758 milliárd forintot tett ki. A refinanszírozott hitelállomány 296,1 milliárdról 348,6 milliárd forintra növekedett, ez egy esztendő alatt 17,7 százalékos emelkedést jelent. A refinanszírozott hitelügyletek száma az első fél évben megközelítette a 43 ezret.

A hitelintézet által kibocsátott jelzáloglevél-állomány június 30-án 353 milliárd forintot tett ki, ezzel éves szinten 4,3, féléves összehasonlításban pedig 7,7 százalékkal nőtt. A bankközi pénzpiacról származó források, valamint az MNB hosszú lejáratú fedezett hiteleszközének igénybevételével bevont források állománya 321,8 milliárd forintra bővült.

Az idei esztendő első fél évében hét jelzáloglevél-aukció keretében a 67 milliárd forintot is túlszárnyalta a jelzáloglevél-kibocsátás volumene. A bank ezen belül az MNB Zöld Jelzáloglevél-vásárlási program keretében 7,4 milliárd forint összegben értékesített jelzáloglevelet, kedvező árazási feltételek mellett.

„Büszkék vagyunk arra, hogy tovább tudtuk erősíteni a hazai jelzálogpiacon betöltött meghatározó szerepünket. A további növekedésre vonatkozó célkitűzéseink immár elválaszthatatlanok a Magyar Bankholding stratégiájától, amely egy még szilárdabb, több szegmensben is kiemelkedő pozícióval büszkélkedő nagybank építésére irányul” – mondta el dr. Nagy Gyula, a Takarék Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója.