Újabb jelentős felvásárlás jelentett be a Pfizer. A koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésével világhírnévre szert tevő vállalat keddi közleményében tudatta, hogy 11,6 milliárd dollárért felvásárolja a migrén elleni gyógyszereket gyártó Biohaven Pharmaceutical Holding Companyt – számolt be róla a Reuters.

A gyógyszergyártó ezzel is igyekszik megerősíteni portfólióját. Az akvizíciónak köszönhetően a Pfizer hozzáférést kap a Biohaven már engedélyezett Rimegepant nevű gyógyszeréhez, amely a kalcitonin-génnel kapcsolatos peptid-gátlóként ismert migréngyógyszerek közé tartozik.

A felvásárlás nem előzmények nélküli, az amerikai gyógyszergyár tavaly 2,26 milliárd dollárért megvásárolta a kanadai Trillium Therapeutics gyógyszerfejlesztőt, majd 6,7 milliárd dollár fejében megvette az Arena Pharmaceuticals gyógyszerfejlesztő céget is.

Illustration picture shows  the headquarters of pharmaceutical company Pfizer in Elsene - Ixelles, Brussels, Thursday 11 February 2021. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK (Photo by NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / Belga via AFP)
Fotó: NICOLAS MAETERLINCK / AFP

A Pfizer a mostani akvizíció keretében a Biohaven összes olyan forgalomban lévő részvényét megvette, amely még nincs a tulajdonában, ezekért részvényenként 148,50 dollárt fizetett. Ez 78,6 százalékos prémiumot jelent a Biohaven legutóbbi záró árfolyamához képes.

A Biohaven részvényei 71,2 százalékkal 142,31 dollárra szöktek a kereskedés kezdete előtt, a Pfizer papírjai ugyanakkor 1,3 százalékkal 47,99 dollárra estek.

A Rimegepant az Amerikai Egyesült Államokban 2020-ban kapta meg a forgalmazási engedélyt az akut migrénes rohamok kezelésére, tavaly májusban pedig kiterjesztett engedélyt kapott a migrénes epizódok megelőzésére. A gyógyszer 2021-ben 462,5 millió dolláros forgalmat eredményezett a Biohaven számára.