Tovább terjeszkedik a Mol, amely ezúttal Malajziában jelenik meg finomított olajtermékeivel – adta hírül a legrégebb óta kiadott malajziai lap, a New StraitsTimes.

Petronas Towers in Malaysia
Fotó:  Chang An / Imaginechina via AFP

A magyar olajipari vállalat prémiumkenőanyag-kínálatát szeptembertől teszi elérhetővé a helyi közlekedési és mezőgazdasági ágazatban tevékenykedő vállalkozásoknak, autóipari szolgáltatóknak és ipari vállalatoknak. A Mol termékeit az Oily Lubricants Malaysia forgalmazza majd a 32 milliós népességű délkelet-ázsiai országban.

A négyliteres kiszerelésű szintetikus termékeket 250–295 maláj ringgit közötti áron (22,5–26,5 ezer forint) kínálják majd.

Iparági adatok szerint tavaly 448 millió liter járműkenőanyagot értékesítettek az országban, szakértők pedig a piac további bővülésére számítanak, ennek mértéke évente átlagosan 3,6 százalékos lehet. Öt éven belül ezzel 534 millió literre emelkedhet az évente eladott mennyiség.

A globális szereplők közül a BP, a Shell, a Castrol, a Chevron, a Total, az ExxonMobil, valamint a helyi Petronas számít meghatározó szereplőnek a piacon.

A Mol részvényei másfél százalékos eséssel kezdtek szerdán, és már hetek óta nincsenek jó formában a papírok, melyekkel a hónap eleji 3000 forintos árfolyamhoz képest 7-8 százalékkal alacsonyabb szinten kereskednek. A gyengélkedés mögött a VG-nek nyilatkozó elemzők szerint az Ural–Brent-árkülönbözet csökkenése állhat.